В сряда служебното правителство ще реши за българската позиция на

...
В сряда служебното правителство ще реши за българската позиция на
Коментари Харесай

Васил Велев: Трябва да се уплашим, за да сме адекватни

В сряда служебното държавно управление ще реши за българската позиция на идния Европейски съвет, който ще прегледа тематиката на високата цена на силата и ограниченията за решение на казуса. Това разгласи служебният министър председател Стефан Янев на полемика по тематиката, осведомят от БНР. " Регулаторните ограничения на Европейската комисия, които бяха оповестени предходната седмица, касаят точно битовите консуматори, т.е. ние по самостоятелен проект си имаме обособена писта и тази обособена писта ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда, поради идният съвет и за което екипите към този момент работят. Как ще наподобява това решение, ще го разясняваме в сряда, когато бъде признато ".

Основен проблем за България е високата цена на тока за бизнеса. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предизвести, че обстановката за бизнеса е изключителна и са нужни изключителни ограничения.
Над 600 хиляди клиенти заплащат 4 пъти по-високи сметки спрямо предходната година и те би трябвало да получат незабавна отплата:

" Трябва да се уплашим, с цел да действаме съответно. Бързата мярка, която оказва помощ на всички, в това число на електроинтензивния бизнес, е тази - компенсиране с надвзетото, които пари - това за България преимуществото, шансът, хубавото е, че те са тук, те не са платени за газ в чужбина. Те са свръхпечалби и свръхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система и в Бюджета като свръхприход от Данък добавена стойност ".

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков напомни, че от началото на ноември влиза в действие променената методика на цената на снабдител от последна инстанция.

" Което в действителност ще остави едни действителни пари във компаниите, които не са си намерили снабдител на електрическа сила. Тези компании не са по никакъв начин малко - 256 000, тъй че това е един действителен резултат, който би трябвало да има от 1 ноември, когато тази методика влезе в действие ".

На кръглата маса в резиденция " Бояна " за казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ президентът на КНСБ Пламен Димитров предвижда 5-6 % инфлация до края на годината.
Синдикалистът настоя за актуализация на бюджета и от 1 ноември линията на беднотия да стане 460 лв., а минималната работна заплата да доближи 700 лв..

" Атмосферата на растящи цени и тази индукция, която се случва, към този момент води след себе си до съществени растежи на съществени артикули и услуги. Ние за всички приходи към този момент сме пуснали по този начин да се каже, нашите инструкции към нашите синдикални организации - да желаят още от 1 ноември актуализация на заплатите, с цел да компенсират инфлацията към този момент, която се натрупа, преди Коледа ".

Служебният министър на труда Гълъб Донев разгласи, че 300 000 лица и фамилии ще бъдат подкрепени през отоплителния сезон, само че напъните ще бъдат ориентирани към намиране на още благоприятни условия за обгръщане на спомагателен брой уязвими консуматори:

" Възможно най-бързо да се реализира публичен консенсус при дефинирането на енергийната беднотия като феномен с сложен темперамент, с цел да се подхващат съответни дейности със справяне на казуса с енергийната беднотия. Разбираме и значимостта от предприемането на съответни ограничения в сегашната сериозна обстановка. Затова считаме, че напъните ни би трябвало да бъдат ориентирани към въвеждането на по този начин наречените " обществени цени ", означи Донев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР