В сряда служебното правителство ще реши за българската позиция на ...

В сряда служебното правителство ще реши за българската позиция на

Васил Велев: Трябва да се уплашим, за да сме адекватни

В сряда служебното държавно управление ще реши за българската позиция на предстоящия Европейски съвет, който ще разгледа тематиката на високата стойност на енергията и ограниченията за решение на казуса . Това обяви служебният министър председател Стефан Янев на полемика по тематиката , осведомят от БНР. " Регулаторните ограничения на Европейската комисия, които бяха оповестени предходната седмица, касаят точно битовите консуматори , т.е. ние по самостоятелен проект си имаме отделна писта и тази отделна писта ще бъде в основата на решаването на Министерски съвет, което ще приемем в сряда, поради предстоящият съвет и за което екипите към този момент работят. Как ще наподобява това решаване , ще го коментираме в сряда, когато бъде признато " .

Основен казус за България е високата стойност на катарама за бизнеса. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев предизвести , че позицията за бизнеса е изключителна и са нужни изключителни ограничения .
Над 600 хиляди клиенти заплащат 4 пъти по-високи сметки спрямо предходната година и те би трябвало да получат незабавна отплата :

" Трябва да се уплашим, с цел да действаме адекватно. Бързата мярка, която оказва помощ на всички, в това число на електроинтензивния бизнес, е тази - компенсиране с надвзетото, които пари - това за България преимуществото , късметът, хубавото е, че те са тук, те не са платени за газ в чужбина. Те са свръхпечалби и свръхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система и в Бюджета като свръхприход от Данък добавена стойност " .Служебният министър на енергетиката Андрей Живков напомни , че от началото на ноември влиза в действие променената методика на стойността на снабдител от последна инстанция.

" Което в действителност ще остави едни реални пари във компаниите , които не са си намерили снабдител на електрическа енергия. Тези компании не са по никакъв начин малко - 256 000, тъй че това е един действителен резултат , който би трябвало да има от 1 ноември, когато тази методика влезе в действие " .

На кръглата маса в резиденция " Бояна " за казуса с високата стойност на електрическата енергия и природния газ държавният глава на КНСБ Пламен Димитров прогнозира 5-6 % инфлация до края на годината.
Синдикалистът настоя за актуализация на бюджета и от 1 ноември линията на беднотия да стане 460 лв. , а минималната работна заплата да достигне 700 лв. .

" Атмосферата на растящи стойности и тази индукция, която се случва, към този момент води след себе си до съществени растежи на съществени артикули и услуги. Ние за всички приходи към този момент сме пуснали по този начин да се каже, нашите инструкции към нашите синдикални организации - да желаят още от 1 ноември актуализация на заплатите, с цел да компенсират инфлацията към този момент , която се натрупа , преди Коледа " .

Служебният министър на труда Гълъб Донев обяви, че 300 000 лица и фамилии ще бъдат подпомогнати през отоплителния сезон, само че усилията ще бъдат насочени към намиране на още благоприятни условия за обхващане на спомагателен брой уязвими консуматори :

" Възможно най-бързо да се постигне социален консенсус при дефинирането на енергийната беднотия като феномен с сложен темперамент , с цел да се подхващат адекватни дейности със справяне на казуса с енергийната беднотия . Разбираме и важността от предприемането на адекватни ограничения в сегашната сериозна позиция . Затова считаме, че усилията ни би трябвало да бъдат насочени към въвеждането на по този начин наречените " обществени цени " , означи Донев.

Източник: fakti.bg