В сряда руските войски унищожиха детска болница в южния пристанищен

...
В сряда руските войски унищожиха детска болница в южния пристанищен
Коментари Харесай

Военно престъпление в Мариупол. Без храна и вода, но с бомбардирана болница

В сряда съветските войски унищожиха детска болница в южния пристанищен град на Украйна Мариупол. До момента украинските управляващи оповестяват за 17 ранени, измежду които са родилки и болничен личен състав.

Атаката против болничното заведение пристигна макар оповестеното прекъсване на огъня в опит за обезпечаване на филантропични коридори за бягащите цивилни от Мариупол, Харков, Суми, Киев и други градове. В последна сметка на доста места, в това число и в Мариупол, цивилните не съумяха да се измъкнат поради непрестанната пукотевица, а Русия упрекна Украйна за това.

Мариупол е един от градовете с голямо стратегическо значение във войната. Той се намира по пътя, който по суша свързва Русия с нелегално анексирания от нея полуостров Крим. Населеното място е и едно от последните пристанища по крайбрежията на Азовско море, които не са овладяни от съветските войски.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Президентът на Украйна Володимир Зеленски дефинира дейностите на съветската войска като „ военни закононарушения “ и „ геноцид “.

„ В момента се прави геноцид над украинците “, сподели президентът и прикани Запада за по-сурови наказания, които да спрат Русия.
 Доброволци и военни изнасят бременна жена от бомбардираната детска болница
Генералният секретар на НАТО Антониу Гутериш също жигосах офанзивата и я дефинира като „ ужасяваща “.

„ Цивилните заплащат най-високата цена. Прекратете кръвопролитието в този момент “, написа той в Тиутър.

От Белия дом дефинираха случая като „ варварска приложимост на военна мощ против почтени цивилни “, а английският министър председател Борис Джонсън сподели, че малко неща са „ по-извратени “ от офанзивата против уязвими и беззащитни. Той добави, че Обединеното кралство търси благоприятни условия за в допълнение подкрепяне на Киев и ще държи Владимир Путин виновен за „ тези ужасяващи закононарушения “.

Потърсен за коментар по случая от Ройтерс, представителят на Кремъл Дмитрий Песков за следващ път съобщи, че Русия не прави набези над цивилни обекти. Въпреки многочислените видеа, фотоси и свидетелски показания за противоположното, Москва продължава да поддържа тази теза.

В четвъртък първият заместник-постоянен представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски пък съобщи, че украинското изказване, че е бомбардирала детска болница в Мариупол, е „ подправена вест “, защото постройката е някогашна АГ болница. По думите му тя от дълго време е била заета от украинската войска, за което по-рано е имало предизвестие от съветските военни.

Сателитни фотоси на компанията за галактически технологии Maxar демонстрираха и други тежки опустошения от бомбардировките в Мариупол. Асошиейтед прес заяви за опустошен комплекс след серия от въздушни удари.

Ситуацията в града с население над 400 хиляди души се утежнява доста, защото от дни локалните нямат достъп до вода, храна и лекарства.

„ Русия държи като заложници над 400 хиляди души в Мариупол и блокира филантропичната помощ и евакуацията. За над 3000 новородени липсват храна и медикаменти “, написа външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в Туитър.
 Граждани на Мариупол се запасяват с вода от бунар в покрайнините на града
Свидетелски показания, представени от Би Би Си, описват за това, че локалните са почнали да топят сняг и да готвят на огън пред домовете си. Граждани споделят, че храната на всички е на изчерпване, а локалните си разделят каквото имат. С всеки минал ден опцията за евакуация става все по-малка, откакто поради офанзивите беше разрушена и част от железопътната мрежа.

По-късно след офанзивата над Мариупол Световната здравна организация (СЗО) заяви, че има данни за 18 медицински заведения в Украйна, които са били ударени от началото на нашествието. Вследствие на това са починали 10 души .
 Семействата в Мариупол си светят с газени лампи поради спиранията на електричеството
В четвъртък се чака нов рунд от договарянията сред Русия и Украйна. Те ще се проведат в Турция, а на място ще участват външните министри на двете страни – Сергей Лавров и Дмитро Кулеба.

Руската инвазия в Украйна стартира на 24 февруари в ранните часове. Войските на Русия не престават да напредват на юг, изток и север. По последни данни на Генералния щаб на Украйна, а съветската войска е изгубила близо 12 000 бойци, над 300 танка и над 1000 бронирани машини от началото на войната.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР