В сряда президентът на Microsoft Брад Смит се e срещнал

...
В сряда президентът на Microsoft Брад Смит се e срещнал
Коментари Харесай

Microsoft ще сближава Пекин и Вашингтон по темата за изкуствения интелект

В сряда президентът на Microsoft Брад Смит се e срещнал с министъра на търговията на Китай Уанг Вентао, с цел да обсъдят тематики, вариращи от изкуствения разсъдък до комерсиалните връзки сред Вашингтон и Пекин, оповестява CNBC, базирайки се на известие на китайското държавно управление.

Срещата акцентира опита на Пекин да покаже, че остава благоразположен към американските предприятия на фона на продължаващото напрежение с Вашингтон, защото се стреми да съживи стопанската система си.

Забележително е, че задължението на Смит и Уанг идва след срещата на американския президент Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин предишния месец - жест, който съгласно коментатори демонстрира, че Китай и Съединени американски щати се пробват да си сътрудничат в области с капацитет. Той също по този начин алармира за предпочитание да се усъвършенства средата за задграничните предприятия в азиатската страна.

По време на срещата Уанг декларира, че Китай се ангажира да дава по-добри услуги за задграничните предприятия, излиза наяве още от изказване на министерството на търговията на страната, като се прибавя, че то се надява Microsoft да играе " градивна роля " в съдействието в региона на изкуствения разсъдък сред Китай и Съединени американски щати.

Microsoft се смята за един от водещите играчи в региона на изкуствения разсъдък, изключително след многомилиардната си инвестиция в разработчика на ChatGPT OpenAI по-рано тази година.

Китайските софтуерни колоси - от Alibaba до Baidu и Tencent - също пускат свои лични модели и конкурентни артикули, основани на технологията.

През последните няколко години технологиите са предмет на разногласия сред Съединени американски щати и Китай. Вашингтон се пробва да ограничи достъпа на Китай до основни технологии, като да вземем за пример полупроводници. Ограниченията на износа на Вашингтон неотдавна бяха ориентирани към чиповете на Nvidia, които се употребяват за образование на модели на изкуствен интелект.

По време на срещата на Байдън и Си двамата водачи потвърдиха нуждата от справяне с рисковете, свързани с усъвършенстваните системи за изкуствен интелект, и от възстановяване на сигурността на технологията посредством държавни диалози сред Съединени американски щати и Китай.

Срещата на Смит и Уанг наподобява удостоверява този ангажимент, откакто сходни визити на американски софтуерни водачи в Пекин се разредиха доста през последните години поради засилващото се напрежение сред двете страни. Освен това в Китай работят доста малко американски софтуерни компании – услугите на Гугъл и Meta да вземем за пример са лимитирани във втората по величина стопанска система в света.

Въпреки това тази година основният изпълнителен шеф на Apple Тим Кук посети Китай, който е третият по величина пазар на компанията. Главният изпълнителен шеф на Tesla Илон Мъск също предприе пътешестване до Китай, където производителят на електрически коли има един от най-големите си фабрики. Тези визити частично съответстваха със свалянето на интензивните антипандемични ограничавания, както и с възобновеното предпочитание на Пекин да притегли задграничния бизнес.

По думите на Смит Microsoft желае да " взе участие интензивно в цифровата промяна на китайската стопанска система " и остава ангажиранa с насърчаването на икономическото и комерсиалното съдействие сред Китай и Съединени американски щати.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР