В сряда представители на близо 200 правителства се обединиха около

...
В сряда представители на близо 200 правителства се обединиха около
Коментари Харесай

COP28: 200 държави застават зад отказа от изкопаеми горива

В сряда представители на близо 200 държавни управления се сплотиха към съглашение, в което се приканва за преход към отвод от изкопаеми горива, откакто предходно предложение беше посрещнато с бурна и необятна опозиция.

" С невижданото позоваване на прехода към отвод от всички изкопаеми горива, Консенсусът от ОАЕ обезпечава смяна на парадигмата, която има капацитета да предефинира нашите стопански системи ", декларират в обществените медии от председателството на срещата на върха в ОАЕ. Дубай е хазаин на конференцията през последните две седмици на фона на несъгласия, геополитически спорове и възходящи рискови метеорологични феномени.

" Глобална цел за утрояване на възобновимите енергийни източници и удвояване на енергийната успеваемост. Декларации в региона на селското стопанство, храните и опазването на здравето. Повече петролни и газови компании, които за първи път започнаха ограничения във връзка с метана и излъчванията. И в окончателното ни съглашение има дефиниция по отношение на изкопаемите горива ", показват от председателството на срещата на върха в ОАЕ в обществените медии.

В последното предложение, оповестено от ОАЕ в сряда, се приканва за " отвод от изкопаеми горива в енергийните системи по обективен, проведен и пълноправен метод, като се ускорят дейностите през това сериозно десетилетие, тъй че да се реализира нулева чиста стойност до 2050 година в сходство с научните данни ".

В текста на съглашението се приканва също по този начин, оповестява CNBC, за " ускорение на напъните за поетапно прекъсване на производството на сила от въглища " и за " утрояване на потенциала за възобновима сила в международен мащаб и удвояване на средногодишния ритъм на възстановяване на енергийната успеваемост в международен мащаб до 2030 година "

Важен аспект обаче е, че в предлагането не се изисква безусловно прекъсване на въглеводородите.

Ангажимент за " поетапно прекъсване " допуска понижаване на изкопаемите горива до унищожаване на използването им, до момента в който съглашение за " поетапно понижаване " приказва за ограничение, само че не и за безспорен край. Мнозина считат, че срещата на върха COP28 може да се смята за сполучлива единствено в случай че докара до съглашение за " поетапно прекъсване " на всички изкопаеми горива.

Изгарянето на въглища, петрол и газ е най-големият фактор, способствуващ за изменението на климата, като на него се падат повече от 3/4 от международните излъчвания на парникови газове.

Съобщението от сряда идва, откакто предходният проектотекст, оповестен във финалната фаза на договарянията, провокира необятна рецензия поради това, че не включваше дефиниция за преустановяване на потреблението на изкопаеми горива, откакто договарянията разкриха дълбоките различия измежду политиците по отношение на бъдещето на въглеводородите.

В проектоспоразумението от понеделник са препоръчани редица разновидности за ускорение на дейностите в региона на климата, само че от решаващо значение е, че в него липсва дефиниция за " последователно преустановяване " или " последователно понижаване " на изкопаемите горива.

Във вторник Алок Шарма, ръководителят на COP26 от Обединеното кралство, декларира, че единствено договорка, включваща " доста явен " език за последователното прекъсване на използването на изкопаемите горива и благонадежден проект за реализирането на този преход, би била задоволително добра, с цел да се резервира вероятността за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Прагът от 1,5 градуса по Целзий е амбициозната граница на световната температура, избрана в Парижкото съглашение от 2015 година Значението му е необятно прието, защото над това равнище така наречен сериозни точки стават по-вероятни.

" Ако не реализираме съглашение, мисля, че последствията ще бъдат съществени ", декларира Шарма пред CNBC. " Видяхме, че 2023 година ще бъде най-горещата година в историята, виждаме, че климатичните събития настъпват компактно и бързо по целия свят. И мисля, че въпросът, който международните водачи би трябвало да си зададат, е: в случай че не сме подготвени да действаме в този момент, тогава по кое време? "

" Това е моментът ", продължава той. " Това е моментът в историята, в който би трябвало да създадем крачка напред, да бъдем амбициозни, да предложим съглашение, което да включва последователното прекъсване на използването на изкопаемите горива, тъй като в последна сметка бъдещето на нашето потомство, а и на бъдещите генерации, зависи безусловно от това. "

Как протекоха договарянията?

По-рано този месец ръководителят на COP28 Султан Ал-Джабер провокира бурна реакция, откакто съобщи, че зад апелите за отвод от изкопаемите горива " няма просвета ". Забележките му последваха репортаж на BBC преди срещата на върха, в който се изказвa догатката, че публични лица от ОАЕ се пробват да се възползват от статута си на хазаин, с цел да прокарат покупко-продажби с петрол и газ, напомня CNBC.

Говорител на COP28 дефинира документите, посочени в публикацията на BBC, като " неточни ". Отделно от това Ал-Джабер декларира предходната седмица, че екипът му " доста има вяра и почита науката " и прибавя, че е бил сюрпризиран от " непрекъснатите и повтарящи се опити да се подкопае работата на председателството на COP28 ".

Ал-Джабер е считан за противоречив избор за управление на полемиките по COP28 в Дубай, като се има поради, че той работи и като началник на държавната компания Abu Dhabi National Oil Co.

В последна сметка на 30 ноември делегатите на COP28 вкарват откриването на форума в историята, договаряйки се за детайлностите по знакова договорка, която да помогне на най-уязвимите страни в света да посрещнат последствията от климатичните бедствия.

Въвеждането в деяние на така наречен фонд за загуби и вреди провокира бурни аплодисменти от страна на делегатите в залата. Историческото съглашение беше приветствано като мечтан пробив, който оказва помощ да се разчисти пътят на политиците за договаряния по други значими въпроси.

Сделката е последвана от голям брой изказвания, ориентирани към декарбонизация на енергийния бранш, като близо 120 държавни управления поеха ангажимент да утроят потенциала за възобновима сила до 2030 година Списъкът с начинания, стартирани на конференцията, включва огромни блокове, които се ангажираха да разширят потреблението на нуклеарната сила и да понижат излъчванията на метан.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР