В сряда правителството на редовното си заседание ще одобри 10

...
В сряда правителството на редовното си заседание ще одобри 10
Коментари Харесай

След заплахата за протест дават 10 млн. лв. на СУ

В сряда държавното управление на постоянното си съвещание ще утвърди 10 млн. лева спомагателна помощ за СУ „ Св. Климент Охридски”.

Това стана ясно на брифинг след среща на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков с министъра на образованието Красимир Вълчев и финансовия Владислав Горанов.

Като отплата на СУ ще бъде предоставена и постройката на Професионалната гимназия за облекло за седалище на Медицинския факултет.

Компенсацията идва след закана на управлението на „ Софийския университет”, че готви митинги против кабинета поради отнета постройка, на фона на първите публични мероприятия за председателството на България на Европейския съюз.

Имотът се намира на бул. „ Александър Стамболийски” 82, а разпореждането от Министерски съвет е гласувано на 20 декември. То провокира остри реакции измежду университетските страни.

Още тази година ще бъде платена и таксата, с цел да може СУ да има достъп до интернационалната научна база данни, увериха на брифинга през днешния ден.

Преди брифинга двамата министри са разискали настояванията на академичното управление от предходната седмица. Според ректора проф. Герджиков държавното управление демонстрира схващане към поставените въпроси от „ Софийския университет”. След диалога с деканите на факултетите се е стигнало до поредност от единодушия по обсъжданите тематики.

„ Може би, още в сряда ще предоставим друга постройка, тази на Професионалната гимназия по облекло на бул. „ Черни връх”, за задачите на образованието на студентите в Медицинския факултет”, уточни министърът на образованието Красимир Вълчев.

За поддържането на материалната база на университета ще бъдат дадени спомагателни средства с акт на Министерски съвет още в сряда, като управлението на образователното заведение ще предложи по какъв начин да бъдат разпределени средствата.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР