В сряда Парламентът прие позицията си относно новите правила за

...
В сряда Парламентът прие позицията си относно новите правила за
Коментари Харесай

Искат да забранят продажбата на много тънки пластмасови торбички за пазаруване

В сряда Парламентът одобри позицията си по отношение на новите правила за опаковките в целия Европейски Съюз, с цел да се оправи с непрекъснато растящите боклуци и да подтиква повторната приложимост и преработването.

Евродепутатите утвърдиха отчета, който съставлява мандатът на Парламента за договаряния с държавните управления на Европейски Съюз, с 426 гласа " за “, 125 " срещу “ и 74 " въздържал се “.

Освен общите цели за понижаване на опаковките, препоръчани в регламента (5 % до 2030 година, 10 % до 2035 година и 15 % до 2040 г.), евродепутатите желаят да дефинират съответни цели за понижаване на пластмасовите опаковки (10 % до 2030 година, 15 % до 2035 година и 2040 г.).

Евродепутатите желаят да забранят продажбата на доста тънки пластмасови торбички за извършване на покупки (под 15 микрона), в случай че това не се изисква по хигиенични аргументи или не се употребяват като съществена опаковка за насипни храни, с цел да се предотврати разхищението на храна.

Те също по този начин оферират строго да се ограничи потреблението на някои формати на опаковки за еднократна приложимост, дребни опаковки за тоалетни артикули на хотела и опаковките за куфари на летищата.

За да се предотвратят неподходящите последствия за здравето, евродепутатите упорстват за възбрана на използването на неразградими химикали (на пер- и полифлуороалкилирани съединения (PFAS) и бисфенол А в опаковките, предопределени за контакт с храни.

Членовете на Екологичен потенциал имат за цел да изяснят условията за наново потребление или наново пълнене на опаковките. Крайните дистрибутори на питиета и храна за у дома в бранша на ресторантьорството, като хотели, заведения за хранене и кафенета, следва да дават на потребителите опцията да носят личен резервоар.

Новите правила изискват всички опаковки да бъдат рециклируеми, като дават отговор на строги критерии, които да бъдат избрани посредством вторичното законодателство. Предвиждат се някои краткотрайни освобождавания от разпоредбите, да вземем за пример за дървени и восъчни опаковки на храни.

Евродепутатите желаят страните от Европейски Съюз да подсигуряват, че 90 % от материалите, съдържащи се в опаковките (пластмаса, дърво, черни метали, алуминий, стъкло, хартия и картон), се събират настрана до 2029 година

Докладчикът Фредерик Рийс (Renew, Белгия) заяви: " Парламентът изпраща мощно обръщение в интерес на цялостна промяна на пазара на опаковки и боклуци от опаковки в Европейски Съюз. Това законодателство е от значително значение за европейската конкурентоспособност и нововъведения и привежда упоритостите в региона на околната среда в сходство с промишлената действителност. Заедно с ефикасните политики за повторна приложимост и преработване, ние подсигуряваме, че опаковките са безвредни за потребителите, като прибавяме възбрана на нездравословните химикали в опаковките на храните, по-специално PFAS “.

Парламентът е подготвен да стартира договаряния с страните членки по отношение на окончателната форма на закона, откакто Съветът одобри позицията си.

През 2018 година опаковките са генерирали оборот от 355 милиарда евро в Европейски Съюз. Той е все по-голям източник на боклуци, като общият брой на отпадъците в Европейски Съюз се е нараснал от 66 милиона тона през 2009 година на 84 милиона тона през 2021 година Всеки европеец е генерирал 188,7 кг боклуци от опаковки през 2021 година — цифра, която се чака да нарасне до 209 кг през 2030 година без спомагателни мерки
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР