В сряда, от Facebook обявиха, че очакват да им бъде

...
В сряда, от Facebook обявиха, че очакват да им бъде
Коментари Харесай

Федералната търговска комисия глобява Facebook с до 5 млрд. долара

В сряда, от Фейсбук оповестиха, че чакат да им бъде наложена санкция до 5 милиарда $ от страна на Федералната комерсиална комисия (FTC) за нарушавания на неприкосновеността на персоналния живот и поверителността. Подобно наказване ще бъде рекордно за организацията против софтуерна компания и е явен знак, че Съединени американски щати са подготвени да затегнат обръча към колосите в бранша.

Социалната мрежа разкрива сумата в тримесечните си финансови резултати, като в доклада е маркирано, че еднократната санкция от 3 до 5 милиарда $ е обвързвана с „ настоящо следствие “ от страна на FTC. От софтуерния колос прибавят, че " въпросът остава забранен все още и не може да се конкретитзират периоди, в границите на които би трябвало да бъде изплатена сумата ".

Фейсбук договаря с регулатора в продължение на месеци по отношение на финансова глоба, обвързвана с обвинявания, че компанията е нарушила декрет за единодушие за дискретност от 2011 година Същата година обществената мрежа даде обещание поредност от ограничения за отбрана на потребителите, откакто следствието откри, че методът, по който организацията обработва данни, е навредил на потребителите.



Миналата година, FTC стартира ново следствие, откакто Фейсбук още веднъж попадана под светлината на прожекторите по време на скадала с Cambridge Analytica, английска консултантска компания за политически маркетинг, която построява профилите на гласоподавателите за акцията на Тръмп. Фейсбук също по този начин стана обект на офанзива, при която бе нарушена поверителността на персоналната информация на близо 50 милиона консуматори.

Налагаето на сходно наказване против Фейсбук ще бъде самобитен отговор на обвиняванията към Съединени американски щати, че не лимитират задоволително активността и силата на огромните софтуерни компании. От години американските регулатори са упреквани, че са разрешили на фирмите от Силициевата котловина да набъбнат неконтролируемо, до момента в който в това време европейските им сътрудници нападателно предявяват искове, в това число санкцията на Гугъл от 5.1 милиарда $ предходната година поради корист с монополно състояние на пазара на мобилни телефони.

За администрацията на Тръмп тази санкция би била знакова. Въпреки че президентът на Съединени американски щати анулира редица правила, ограничаващи бизнес, той и някои други кръгове във Вашингтон - в това число демократите - се сплотиха към апела за по-голям надзор над софтуерния бранш. Сенаторът Елизабет Уорън, демократ от Масачузетс и претендент за президент, даже прикани за разпускането на Amazon, Гугъл и Фейсбук.

Това ще бъде сериозна смяна на курса и за FTC чиято най-голяма санкция против софтуерна компания досега е 22 милиона $ против Гугъл през 2012 година поради метода, по който употребява някои онлайн принадлежности за следене. Агенцията, която е натоварена с надзора на лъжливи и неточни бизнес практики, цели да избегне вълна от антитехнологични настроения, защото такива са доста евентуални на фона на насъбраните подозрения за ролята на огромните софтуерни компании в разнообразни акции за дезинформация.

“Комисията в действителност е лимитирано в това, което в действителност може да направи, само че в тази ситуация с Фейсбук те са имали публичното мнение на своя страна”, разяснява пред The New York Times Джъстин Брукман, някогашен чиновник на регулатора, който в този момент е шеф на Consumers Union, неправителствена група за отбрана на потребителите.

Много сенатори обаче считат, че това наказване не е задоволително. Дейвид Сицилин, демократ от Роуд Айлънд, е безапелационен, че " сходна санкция би била като шляпване през ръката за Fcebook " и че Конгресът би трябвало да работи по твърдо.

Към момента от FTC отхвърлят да разясняват. Регулаторът към момента не е стигнал до дефинитивно решение, излиза наяве от свидетелствата на двама разнообразни индивида, осведомени с проблема, обръща внимание The New York Times, само че прибавя, че те няма по какъв начин да бъдат посочени, тъй като управлението на организацията категорино е забранила на чиновниците си да разясняват случая.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР