В сряда новинарските емисии на телевизиите започваха с думите: Първи

...
В сряда новинарските емисии на телевизиите започваха с думите: Първи
Коментари Харесай

Сложен танц за правителство

В сряда новинарските излъчвания на малките екрани започваха с думите: " Първи пленарен ден след лидерската среща сред ГЕРБ и ПП/ДБ. " Апломбът, с който се съобщаваше за диалога в Народното събрание сред водачите на ПП/ДБ и ГЕРБ, звучеше като начало на ново политическо летоброене.От позиция на събирането на една маса на " непримиримите " до неотдавна съперници в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, от една страна, и Бойко Борисов, от друга, събитието в действителност изглеждаше такова. " С Кирил Петков сме си дали прошка ", сподели Борисов, визирайки зрелищния му арест по времето, когато съпредседателят на Политическа партия беше министър председател. По-късно пред депутатите от ГЕРБ Борисов продължи със суперлативите и към другия съпредседател на Политическа партия, Асен Василев: " С него може да се работи, тъй като той усеща какво са сбъркали и по какъв начин може да се поправи. " Те пък позволиха вероятността двете обединения да договорят управническа стратегия, след което нещата потънаха в неизясненост. А от Демократична България резервираха безмълвие.

В сряда новинарските излъчвания на малките екрани започваха с думите: " Първи пленарен ден след лидерската среща сред ГЕРБ и ПП/ДБ. " Апломбът, с който се съобщаваше за диалога в Народното събрание сред водачите на ПП/ДБ и ГЕРБ, звучеше като начало на ново политическо летоброене.

От позиция на събирането на една маса на " непримиримите " до неотдавна съперници в лицето на Кирил Петков и Асен Василев, от една страна, и Бойко Борисов, от друга, събитието в действителност изглеждаше такова. " С Кирил Петков сме си дали прошка ", сподели Борисов, визирайки зрелищния му арест по времето, когато съпредседателят на Политическа партия беше министър председател. По-късно пред депутатите от ГЕРБ Борисов продължи със суперлативите и към другия съпредседател на Политическа партия, Асен Василев: " С него може да се работи, тъй като той усеща какво са сбъркали и по какъв начин може да се поправи. " Те пък позволиха вероятността двете обединения да договорят управническа стратегия, след което нещата потънаха в неизясненост. А от Демократична България резервираха безмълвие.
Две напред - една обратно
Някои видяха във възцарилия се бон звук сред водачите на първата и втората политически мощ в Народното събрание съвсем сигурен знак, че макар гневното им опълчване през последните две години има късмет да се обединят към държавно управление. Още повече че най-малко на думи Борисов дава знаци, че е подготвен да се откаже от първия мандат и е податлив да поддържа - при избрани условия, препоръчан от ПП-ДБ вид за възможен техен кабинет с втория мандат. В сряда председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова посочи: " Всеки състав и конструкция на държавно управление следва да отразява, че ГЕРБ е победител на два следващи избора. "

Други разчетоха тази " диалогичност " като комплицирана политическа игра в опит двете обединения да снемат отговорността и да лимитират вредите за себе си, в случай че и това Народно заседание се провали и се стигне до следващ шести парламентарен избор. И ГЕРБ, и ПП-ДБ евентуално ще настояват, че са създали всичко допустимо да договорят болшинство, само че изискванията и на едните, и на другите са се оказали неприемливи. Освен това от демонстрираното стопляне на връзките сред двете обединения за ГЕРБ има още една изгода - партията към този момент не наподобява в изолираност, в каквато беше в последните няколко Народното събрание, а сядайки публично на една маса с водачите на ПП-ДБ, Борисов получи и персонална реабилитация.
Реклама
По всички тези аргументи диалозите сред излъчените на изборите първа и втора политически мощ от началото на работата на новия парламент наподобяват на танц със стъпки " две напред, една обратно ". Накратко през последните две седмици той наподобява по този начин:

ГЕРБ и ПП-ДБ изготвиха взаимна законодателна стратегия на Народното събрание до лятото и дружно избраха на ротационен принцип ръководителя на Народното събрание от ГЕРБ и ще се обединят към ръководител на основната правна комисия в Народното събрание, излъчен от коалицията; Неофициално даже се заприказва, че сред водачите на двете обединения текат сондажи за съставяне на болшинство към държавно управление на ПП-ДБ, излъчено с втория мандат; В опит да покаже, че диктува играта, Борисов обществено сложи първо изискването ПП-ДБ да кажат с кого желаят да ръководят, а по-късно да разгласят и състава на държавното управление, което ще предложат с техния мандат; По време на лидерската среща във вторник Асен Василев позволи опцията двете обединения да изготвят обща управническа програма; На идващия ден обаче диалозите за програмата замалко да се провалят, тъй като от Политическа партия участва единствено съпредседателят на парламентарната група Николай Денков, а от страна на ГЕРБ - към 10 депутати. След нея председателката на групата Десислава Атанасова сложи ултиматум до края на седмицата Политическа партия да разгласят състава на кабинета, който ще предложат, а Денков изясни, че обединението готви своя управническа стратегия, която с изключение на на ГЕРБ ще предложи и на останалите обединения в Народното събрание.

Дали тези крачки водят към сформиране на постоянен кабинет е въпрос, на който даже самите обединения нямат (или не дават) прям отговор. В обществените им изяви обаче все по-малко се отхвърля разновидността за взаимно ръководство. Слуховете и неофициалната информация, които стартират да витаят постоянно в сходни обстановка, навеждат на мисълта, че публиката вижда единствено част от договарянията и сделките. Друга част от новата политическа дружба на този стадий наподобява свенливо скривана, в случай че се съди по изпуснати реплики. Борисов към този момент сподели обществено за неофициална среща сред него и двамата водачи на Политическа партия в кабинета на ръководителя на Народното събрание Вежди Рашидов, до момента в който той още го председателстваше като най-възрастен. По неофициална информация от двете обединения е имало и други сондажи за съставяне на болшинство и възможна поддръжка с втория мандат.
Срещата
Новото " летоброене " стартира след първата публична лидерска среща сред двете първи партии в Народното събрание. Във вторник управленията на ГЕРБ и ПП/ДБ се схванаха да излъчат обща работна група, която да разиска препоръчаните от служебния кабинет параметри на бюджета дружно с представители на финансовото министерство.
Реклама
Разговорът се организира по покана на ГЕРБ и продължи към 40 минути, като в началото домакините предвиждаха срещата да бъде закрита за медиите, само че въпреки всичко се организира в наличието на публицистите.

По време на срещата Борисов изиска от ПП-ДБ да кажат авансово какъв състав на държавно управление ще предложат с втория мандат, с цел да реши дали партията да го поддържа. Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев пък му отговори, че първо би трябвало да се сложи на масата управническата стратегия и едвам по-късно да се приказва за това кой ще я извършва. За това обаче всяка от партиите в обединението би трябвало да вземе решение.
След срещата
Ден по-късно обаче Николай Денков даде да се разбере, че обединението може и да се съгласи да разгласи авансово състав на държавно управление, както изиска преди ден Борисов.

" Нека първо да минем през разискване в обединението. Има и плюсове, и минуси в двата разновидността, тъй че има настройка, че може и да предложим (правителство), както бе разисквано през вчерашния ден, само че няма никаква подготвеност да се разискват имена ", сподели Николай Денков (ПП-ДБ) пред публицисти в Народното събрание.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР