В сряда Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение

...
В сряда Министерският съвет прие проектозакон за изменение и допълнение
Коментари Харесай

Експерт по киберсигурност: С личната карта ще можем да правим абсолютно всичко онлайн

В сряда Министерският съвет одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи. Въвежда се правна опция персоналните карти да съдържат удостоверения за електронна еднаквост.

" Българите сме привикнали да имаме чип в картите, единствено че в дебитните и кредитните. Този законопроект дава правна опция да се вкара в нашите персонални документи чип с електронна еднаквост. Нашата електрона идентичност ще бъде внедрена в тези персонални документи. Това ще е нашият електронен автограф. С персоналната карта ще можем да вършим безусловно всичко онлайн, което страната ни дава като опция – подаване на данъчни заявления, всевъзможни информации в Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите ", изясни в ефира на NOVA специалистът по киберсигурност Любомир Тулев.

Ако персоналната карта бъде открадната, няма да може да се злоупотреби с електронния автограф, увери специалистът.

" Личните документи ще може да бъдат употребявани единствено от съответно устройство, който е авансово записан. Ще има и пин код, както е при дебитните карти. Освен това, всяко деяние с персоналната карта се записва ", разяснява още Тулев.

Според него е допустимо в бдъще даже да може да гласуваме онлайн с тях. Експертът по киберсигурност увери, че няма по какъв начин да ни проследявам посредством лините карти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР