В сряда Кремъл повтори позицията си относно черноморската сделка за

...
В сряда Кремъл повтори позицията си относно черноморската сделка за
Коментари Харесай

Кремъл не отстъпва от позицията си за зърнената сделка

В сряда Кремъл повтори позицията си по отношение на черноморската договорка за зърно, заявявайки, че е подготвен да се върне към нея " неотложно " , откакто частта, която визира Русия, бъде изпълнена.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява ден откакто пратеникът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации сподели, че има, че Русия може да се интересува от връщане към полемиките за договорката, която разреши на Украйна да изнася зърно по море.

Песков също сподели пред кореспонденти, че президентът Владимир Путин е провел диалог в сряда сутринта с президента на Турция Тайип Ердоган, чиято страна е посредничила в договорката дружно с Организация на обединените нации през юли предходната година.

Москва предишния месец, оплаквайки се, че интернационалната общественост не е съумяла да подсигурява, че Русия също може свободно да изнася своето зърно и торове като част от това съглашение.

Попитан по въпроса, Песков сподели: " Русия - и президентът Путин сподели това към този момент 100 пъти - е подготвена неотложно да се върне към самата договорка ... просто договорката би трябвало да бъде изпълнена в частта, която се отнася до Руската федерация. Досега това не е направено, както знаете. "

" Западът наложи наказания против Русия, без да вземе поради потребностите на международната общественост от храни, Генералният секретариат на Организация на обединените нации е наясно с това ", добави той.

Руският експорт на зърно и торове не е обект на западни наказания, само че Москва сподели, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките са били спънка за доставките.

Сделката имаше за цел да облекчи световната продоволствена рецесия и цените на зърното се покачиха, откогато Москва позволи приключването й на 17 юли. Украйна и Русия са водещи експортьори на зърно.

Близо 33 милиона тона украинско зърно бяха изнесени по време на черноморската договорка.
 Украйна ще изнася зърно през хърватски пристанища
Украйна ще изнася зърно през хърватски пристанища

Това разгласи Дмитро Кулеба след диалози с хърватския си сътрудник в понеделник
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР