В сряда китайската армия обяви, че е организирала военен патрул

...
В сряда китайската армия обяви, че е организирала военен патрул
Коментари Харесай

Китай организира военен патрул около Тайван след нови коментари от Вашингтон

В сряда китайската войска разгласи, че е провела боен патрул за подготвеност в морските и въздушни пространства към Тайван, написа Reuters. Това деяние е несъмнено като " належащ отговор на споразуменията сред Вашингтон и Тайпе ".

Китай дефинира Тайван като своя територия и засилва военните си маневри около острова през последните две години в опит посредством напън да усмири претенциите за суверенитет. Същевременно обаче Съединени американски щати поддържа локалното демократично ръководство - нещо, което Пекин не приема по никакъв начин добре.

През предходната седмица американският президент Джо Байдън сподели, че Съединени американски щати са подготвени за военна интервенция, в случай че Китай реши да нападна острова. Последва отговор от Народната освободителна войска:

" Напоследък Съединени американски щати постоянно подхваща стъпки по проблема " Тайван " - споделят едно, а вършат дтуго, провокирайки поддръжка за тайванските сили, борещи се за самостоятелност. Това ще тласне Тайван в рискова обстановка, " гласи мнението на Пекин.

В понеделник бе видяно най-голямото навлизане на китайски сили в тайванската зона за противовъздушна отбрана от януари насам. Министерството на защитата на острова заяви, че е изпатило изтребители, които да предупредят 30-те противников самолета.

Не се е стигнало до престрелки, защото китайските летци не са се намирали над тайванското въздушно пространство, а в идентификационната зона около отчасти приетата страна. Местното ръководство твърди, че желае мир, само че показва подготвеност да се пази, в случай че това е нужно.

Китай има военните благоприятни условия да превземе острова, само че ще му коства скъпо

Ако Пекин реши да нападна Тайван, даже Съединени американски щати мъчно може да се опълчи на сходно нахлуване. Според анализатори Китай има повече войски, повече ракети и повече кораби от отбранителите и техните евентуални съдружници като Съединени американски щати и Япония.

Има обаче измама - даже и да наподобява доста допустимо сходно нахлуване да се окаже сполучливо, то ще е съпроводено от извънредно доста загуби. Преобладаващото мнение е, че сходна инвазия би била по-опасна и комплицирана от десанта в Нормандия по време на Втората международна война, който води до близо половин милион жертви.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР