В сряда Google претърпя едно от най-големите си поражения, след

...
В сряда Google претърпя едно от най-големите си поражения, след
Коментари Харесай

Рекордната антитръстова глоба за Google беше потвърдена от съда

В сряда Гугъл претърпя едно от най-големите си провали, откакто загуби делото за обжалване на рекордна санкция, наложена от европейския антитръстов орган. на Общия съд на Европейски Съюз в Люксембург удостоверява, че софтуерният колос нарушава разпоредбите за конкуренция, като постанова ограничавания върху производителите на мобилни устройства с Android и операторите на мобилни мрежи, с цел да поддържа господстващото състояние на своята търсачка. Наложената санкция е в размер на 4.1 милиарда евро, а правосъдното решение укрепва позициите на регулаторите и може да докара до по-голям напън против водещите софтуерни компании.

Съдът леко понижава първичната санкция от 4.34 милиарда евро до 4.125 милиарда, с цел да " отрази по-добре тежестта и продължителността на нарушаването ". Все отново сумата остава рекордна за неспазване на антитръстовото законодателство. През последното десетилетие органът на Европейски Съюз за защита на конкуренцията санкции притежателя на най-популярната международна интернет търсачка с общо над 8 милиарда евро по три обособени случая, напомня Financial Times. Миналата година Гугъл загуби оспорването на първата от трите санкции в размер на 2.42 милиарда евро, за фаворизиране на личната си шопинг услуга за сравняване на цени пред конкурентни такива. Американската софтуерна компания също по този начин апелира финансова глоба от 1.5 милиарда евро от 2019 година за блокиране на съперници на пазара на онлайн реклама.
Европейска комисия стяга контрола
Второто решение против Гугъл е значимо и поддържа напъните на комисията да ползва закона, разгласи еврокомисарят Маргрете Вестагер, в чийто сектор са дигитализацията и антитръстовите въпроси. Случаят с Android датира от 2018 година, когато, че постанова ограничавания на производителите на устройства, " с цел да затвърждава господстващата си позиция " на своята търсачка. Това включва да вземем за пример напън мобилните устройства с Android да имат авансово конфигурирани търсачката и браузъра на Гугъл.
Реклама
" Android дава по-голям избор на всички, а не по-малък, и поддържа хиляди сполучливи бизнеси в Европа и по света ", сподели представител на Гугъл. Американският софтуерен колос има право да апелира решението.

Съдебният акт укрепва позицията на комисията и удостоверява, че тя може да употребява антитръстови производства, с цел да наложи бързо спазването на цифровите регулации, известни като Закон за цифровите пазари (Digital Markets Act, DMA), разяснява пред Reuters Николас Пети, професор в European University Institute. Победата е облекчение за европейския регулатор, който преди време загуби продължителни антитръстови борби против Intel и Qualcomm. Под прицел в този момент са още рекламният бизнес на Гугъл, договорката на Jedi Blue с Meta, разпоредбите на Apple App Store, потреблението на данни от страна на Meta, както и пазарните практики на Amazon.

Чрез DMA Брюксел е на път да наложи нови строги правила, които да лимитират пазарната мощ на софтуерните колоси. Компаниите ще би трябвало да разрешат на потребителите да отстраняват авансово конфигурирани приложения, да трансформират настройките по дифолт, да конфигурират приложения на трети страни и магазини за приложения. На огромните софтуерни групи ще бъде неразрешено да употребяват данните на свои съперници, да фаворизират свои услуги и артикули пред останалите, както и да изискват от разработчиците на приложения да употребяват техните платежни системи.
Свързани публикации Гигантите в облачния бизнес се конкурират да защитят огромните си облаги 9 септември 2022, 06:47 Закони и правосъдни разногласия заплашват облагите на Apple и Гугъл 6 април 2022, 08:45 Ще помогне ли Законът за цифровите пазари на Европа да развие цифрови колоси? 1 април 2022, 06:26 Технологичните колоси изгубиха антитръстовата борба в Европа 23 март 2022, 12:07 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР