В сряда главният пратеник на Пекин в ЕС постави под

...
В сряда главният пратеник на Пекин в ЕС постави под
Коментари Харесай

Китай към ЕС: Прекратете призивите за пълна победа на Украйна

В сряда основният делегат на Пекин в Европейски Съюз сложи под въпрос апела на Запада да помогне на Украйна да реализира " цялостна победа " в навечерието на възможното идване на украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, написа " Политико ".

Фу Конг, китайският дипломат в Европейски Съюз, също разкритикува блока за " ерозия " на уговорката му във връзка с Тайван , като предизвести " висши чиновници от институциите на Европейски Съюз " да спрат да посещават самоуправляващия се остров.

Провокативните мнения на Фу по отношение на Украйна и Тайван, две от най-чувствителните геополитически несъгласия сред Китай и Запада, идват в миг, когато китайският президент Си Дзинпин възнамерява пътешестване до Москва , съгласно съветското държавно управление.

Настоявайки, че " спорът " сред Русия и Украйна е просто " неизбежна " тематика за диалози, Фу сподели, че другояче Пекин се радва на многостранно " обичайно другарство " с Москва.

" Честно казано, ние сме много загрижени за вероятната ескалация на този спор ", сподели Фу на събитие, проведено от Центъра за европейска политика в Брюксел. " И ние не имаме вяра, че единствено даването на оръжия фактически ще реши казуса. "

" Ние сме много загрижени за хората, които приказват за спечелването на цялостна победа на бойното поле. Вярваме, че вярното място би било на масата за договаряния ", добави Фу.

Забележките му идват в същия ден, когато Зеленски посещава Лондон , първото му пътешестване до Западна Европа, откогато Русия стартира пълномащабното си навлизане преди съвсем година. POLITICO заяви, че Зеленски - на коготто съгласно неговите помощници Си в никакъв случай не е приемал позвъняванията, до момента в който китайският водач вместо това се е срещал или звънял на Путин неведнъж през последната година - също е възнамерявал посещаване в Брюксел в четвъртък, преди неуспех на връзките на ЕС да слагат пътуването под подозрение.

Идеята за " цялостна победа " на Украйна беше най-гласно подкрепена от балтийските и източноевропейските страни. Френският президент Еманюел Макрон даде обещание поддръжка за " успеха " за Украйна.

Но следвайки линията на Си, Фу сподели, че " загрижеността за сигурността и на двете страни " - Украйна, както и Русия - би трябвало да бъдат взети поради.

Фу също отхвърли сравнението сред Украйна и Тайван, само че и двете страни са изправени пред военни закани от комшия с нуклеарно оръжие.

" Трябва да заявя авансово, че украинската рецесия и въпросът с Тайван са две изцяло разнообразни неща . Украйна е самостоятелна страна, а Тайван е част от Китай ", сподели той. " Така че няма съпоставяне сред двата въпроса. "

Той продължи да подлага на критика отношението на Европейски Съюз към въпроса с Тайван . " В днешно време виждаме, че има известна ерозия на тези съществени задължения. Виждаме, че парламентаристите, а също и висши чиновници от институциите на Европейски Съюз също посещават Тайван ", сподели той.

Европейската комисия не е разгласила никакви детайлности от визитата на свои чиновници в Тайван. Европейската работа за външна активност, дипломатическата работа на Европейски Съюз, не е дала отговор на искане за коментар.

Ако Европейски Съюз подпише капиталов контракт с Тайван , Фу сподели, че това " фундаментално ще промени... или ще разклати основата " на връзките сред Европейски Съюз и Китай . " Толкова е съществено. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР