В сряда Европарламентът прие своите предложения за по-добро предотвратяване и

...
В сряда Европарламентът прие своите предложения за по-добро предотвратяване и
Коментари Харесай

Евродепутатите призовават за по-строги правила за намаляване на хранителните и текстилните отпадъци

В сряда Европарламентът одобри своите оферти за по-добро попречване и понижаване на питателните и текстилните боклуци в целия Европейски Съюз.

Евродепутатите одобриха на първо четене позицията си относно предложеното преразглеждане на Рамковата инструкция за отпадъците с 514 гласа „ за “, 20 гласа „ срещу “ и 91 „ въздържал се “.

Парламентът оферират по-високи обвързващи цели за понижаване на отпадъците, които да бъдат реализирани на национално ниво до 31 декември 2030 година — минимум 20 % в преработката и производството на храни (вместо 10 %, препоръчани от Комисията) и 40 % на глава от популацията в търговията на дребно, заведенията за хранене, заведенията за хранене и семействата (вместо 30 %). Парламентът също по този начин желае от Комисията да оцени дали следва да бъдат въведени по-високи цели за 2035 година (съответно минимум 30 % и 50 %) и в случай че това е по този начин, изисква от тях да показват законодателно предложение.

Евродепутатите утвърдиха схеми за разширена отговорност на производителя, посредством които производителите, които продават текстилни произведения в Европейски Съюз, ще би трябвало да покриват разноските за тяхното разделно събиране, подбиране и преработване. Държавите членки ще би трябвало да вкарат тези схеми 18 месеца след влизането в действие на директивата (в съпоставяне с 30 месеца, препоръчани от Комисията). Новите правила ще обгръщат артикули като облекло и аксесоари, одеяла, спално долни дрехи, пердета, шапки, обувки, матраци и килими, в това число артикули, които съдържат текстилни материали, като кожа, възобновена кожа, каучук или пластмаса.

Докладчикът Анна Залевска (ЕКР, Полша) заяви: „ Парламентът предложи целенасочени решения за понижаване на разхищението на храни, като да вземем за пример поощряване на „ грозни “ плодове и зеленчуци, следене на нелоялните пазарни практики, изясняване на датата на етикетиране и даряване на непродадени, само че годни за консумация храни. Що се отнася до текстилните произведения желаеме да включим и небитови артикули, килими и матраци, както и продажби посредством онлайн платформи. “ 

Текстът съставлява позицията на Парламента на първо четене. Досието ще бъде прегледано от новия Парламент след европейските избори на 6-9 юни.

Всяка година в Европейски Съюз се генерират 60 милиона тона хранителни боклуци (131 кг на човек) и 12,6 милиона тона текстилни боклуци. Само облеклото и обувките съставляват 5,2 милиона тона боклуци, което се равнява на 12 кг боклуци на човек всяка година. Смята се, че по-малко от 1 % от всички текстилни произведения в международен мащаб се рециклират в нови артикули.

При приемането на сегашния отчет Парламентът дава отговор на упованията на жителите Европейски Съюз да ползва правилата на кръговата стопанска система и да предизвиква ограничения против разхищаването на храни, както и да приложи неотложно амбициозна тактика за резистентен текстил и да увеличи екологичните стандарти, както е посочено в оферти 1(3), 5(8), 5(9) и 5(11) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР