В сряда евродепутатите одобриха новите правила на ЕС за намаляване

...
В сряда евродепутатите одобриха новите правила на ЕС за намаляване
Коментари Харесай

Евро 7: ЕП прие мерки за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт

В сряда евродепутатите утвърдиха новите правила на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията от леки коли, микробуси, рейсове, камиони и ремаркета.

С 297 гласа „ за “, 190 гласа „ срещу “ и 37 гласа „ въздържал се “ Парламентът прие постигнатото съглашение със Съвета относно регламента Евро 7 (одобряване на вида във връзка с излъчванията и контрол на пазара на моторни транспортни средства). Превозните средства ще би трябвало да дават отговор на новите стандарти за по-дълго време, като подсигуряват, че ще останат по-чисти през целия си витален цикъл.

За леките коли и микробусите ще се запазят актуалните условия Евро 6 за тестване и граничните стойности на излъчванията на отработили газове. За рейсовете и камионите ще се ползват по-строги гранични стойности за излъчванията на отработили газове, измерени в лаборатории и в действителни условия на шофиране, като в същото време се запазят актуалните условия за тестване Евро VI.

За първи път стандартите на Европейски Съюз ще включват гранични стойности на излъчванията на спирачни частици (PM10) за леки и лекотоварни коли и минимални условия за експлоатационните характерности за продължителност на акумулаторните акумулатори в електрическите и хибридните коли.

За всяко транспортно средство ще бъде възложен екологичен паспорт на транспортно средство, който съдържа информация за екологичните индикатори сега на регистрацията (като пределни стойности на излъчванията на замърсители, излъчвания на CO2, разход на гориво и електрическа енергия, пробег в електрически режим на задвижване, продължителност на батерията). Ползвателите на транспортни средства също ще имат достъп до настояща информация по отношение на разхода на гориво, положението на редовност на акумулаторните акумулатори, излъчванията на замърсители и друга съответна информация, генерирана от бордовите системи и сензорите. 

Докладчикът Александър Вондра (ЕКР, Чехия) заяви: „ Успешно постигнахме баланс сред екологичните цели и жизненоважните ползи на производителите. Искаме да осигурим достъпността на новите по-малки коли с мотори с вътрешно горене за националните клиенти и в това време да дадем опция на автомобилната промишленост да се приготви за предстоящата промяна на бранша. Европейски Съюз ще обърне внимание и на излъчванията от спирачките и гумите и ще подсигурява по-голяма устойчивост на батериите “.

Съветът следва също публично да утвърди съглашението, преди то да може да влезе в действие.

На 10 ноември 2022 година Комисията предложи по-строги стандарти за излъчванията на замърсители на въздуха за транспортните средства с мотори с вътрешно горене, без значение от употребяваното гориво. Настоящите гранични стойности на излъчванията се ползват за леки и лекотоварни коли (Евро 6) и за рейсове, камиони и други тежкотоварни транспортни средства (Евро VI).

С приемането на сегашния отчет Парламентът дава отговор на упованията на жителите за поощряване на закупуването на електрически транспортни средства, отговарящи на положителни стандарти за живот на батерията, за реализиране на прогрес в разгръщането на цифровата и електрическата инфраструктура и за понижаване на енергийната взаимозависимост на Европейски Съюз от задгранични участници, както е посочено в оферти 4, параграфи 3, 6, 18, 2 и 31, параграф 3 от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа, оповестиха от пресцентъра на Екологичен потенциал в София.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР