В сряда е националният тест на BG-ALERT. Той ще се

...
В сряда е националният тест на BG-ALERT. Той ще се
Коментари Харесай

Предстои тестване на системата BG-ALERT в цялата страна

В сряда е националният тест на BG-ALERT. Той ще се организира сред 12 и 12:30 часа. За да се получи тестовото известие, е задоволително е телефоните да са създадени през последните няколко години. По-старите телефони не поддържат тази технология и при тях вероятността да не се получи известието е огромна, предизвестиха от " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

След националния тест ще бъдат систематизирани резултатите, а публично системата ще бъде въведена следващата година. Преди това ще бъде завършена наредбата, която разписва административния ред за подаване на известия за рискове и бедствия.
Какво в действителност съставлява системата BG-ALERT?
BG-ALERT е система за разпространяване на известия за предизвестие на популацията в случаи на рискови събития. Системата би трябвало да ни уведомява при бедствия, изключителни обстановки и такива, които са опасност за живота, здравето или имуществото ни. Информирането се случва посредством мрежите на мобилните оператори и ние получаваме известие на мобилните си телефони, таблети и някои смарт часовници, които поддържат технологията Cell Broadcast Service.

BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предизвестие и обявяване. Съобщенията се изпращат само и единствено от способените държавни органи или институции, означават в уеб страницата на системата.

Всяко известие би трябвало бъде съпровождано от характерен звуков сигнал, за какъвто точно алармираха и някои хора в сряда вечерта. При известяването би трябвало да има икратка информация за типа на събитието и рекомендации за това какви дейности да се подхващат, в случай че има потребност от такива.

Съобщенията от BG-ALERT са безвъзмездни и ще могат да бъдат получавани на всички места на територията на България, където има 2G/3G/4G/5G покритие на мрежата. Комуникацията е еднопосочна и не се употребяват никакви данни за потребителите и тяхното местонахождение.

Възможно е някои устройства да не получат известие или то да наподобява по друг метод. В тези случаи е належащо да се обърнете за информация към производителя на устройството, означават основателите на системата.

Припомняме, че загадъчно известие, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши доста българи вечерта на 1 ноември. При множеството консуматори известието е пристигнало с текст: „ Внимание, заплаха! “, а при някои има “сигнал от президента ”.Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов успокои хората, като написа във Facebook, че няма заплаха. “Всичко е наред, няма заплаха, това е единствено тестово известие ”, успокои той.

“Крайно време е да имаме теква система, която е доста потребна при бедствия и е доста добре, че Министерство на вътрешните работи я внедрява ”,категоричен е Божанов. Той добави, че Министерство на вътрешните работи и по-специално пожарната би трябвало да подобрят процеса по тестване и посъветва: " test test " не е положително известие ”.

Последва пояснение и от шефа на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) основен комисар Александър Джартов. От думите му стана ясно, чеизпълнителят на софтуера по простъпка е въвел известието да се излъчи в действителна среда, вместо в тестова. Джартов изясни, че грешката, която стресна клиентите на един от мобилните оператори, не е нито на Министерство на вътрешните работи, нито на пожарната работа. Официално тестванията на системата за ранно предизвестие би трябвало да стартират на 7 ноември в област Габрово, според авансово одобрен график.

Джартов добави, че е създаден уебсайт, на който се виждаграфикътпо области по кое време и къде ще се организират тестванията. На 29 ноември е планувано инспекциите да завършат с народен тест в цялата страна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР