В сряда, 10 април 2024 г., в резултат на руски

...
В сряда, 10 април 2024 г., в резултат на руски
Коментари Харесай

Загина бесарабският българин Роман Юхневич, с позивна Болгар. Все...

В сряда, 10 април 2024 година, вследствие на съветски ракетен удар против Одеска област почина бесарабският българин Роман Юхневич, прочут с позивна „ Болгар “.
Роман е бил боен доктор. Негови близки оповестяват, че младият мъж е бил погубен при още един ракетен удар, до момента в който е оказвал помощ на жертвите на по-ранна офанзива.

Това е следващият бесарабски българин, умрял на фронта. Местните българи изрично поддържат и се борят за Украйна в една война, която директно заплашва тяхното оцеляване като общественост. Това не би трябвало да е изненада – тези хора възприемат Украйна за своя татковина. Украинската страна НИКОГА не е ограничавала честването на българска просвета или проучването на български език в районите с българско население . Това е елементарно проверимо от всеки човек, притежаващ обикновена осведомителна просветеност. Съвсем неотдавна, на 4 март, във фоайето на Юридическия факултет на Одеския народен университет „ Иля Мечников “ беше открита паметна плоча на Алеко Константинов. Одеса е град, безусловно напоен с българска просвета и историческо завещание. През последните повече от две години този удивителен град е съвсем ежедневно обстрелван, а неговите поданици (сред които и българи) са избивани от съветската войска.

Вероятно сте забелязали скорошната поява на „ послание “ на „ българи в Херсонска област “, призоваващи България да спре да изпраща военна помощ на Украйна, тъй като Киев „ употребява български оръжия против българи “. Съобщението беше публикувано от главните представители на Кремъл у нас. Този съветски дезинформационен прийом надалеч не е нещо ново. Заблудата по отношение на хипотетичната антибългарска политика на украинските управляващи работеше с цялостна мощ още през 2014 – 2015 година, при започване на войната в Украйна. Тогава културните институции и центрове на украинските българи към момента бяха под цялостния надзор на проруската „ Партия на районите “ и съответно на депутата във Върховната Рада Антон Кисе. Използвайки сензитивната тематика за ориста на локалното българското малцинство, тогавашните водачи на българските културни институции в Украйна започнаха да популяризират дезинформация по отношение на „ десетки починали етнически българи “, репресирани и преследвани от страна на Киев българи и други под. По този метод п роруските ръководители на българските центрове в Украйна целяха операция на публичното мнение в България . За страдание, даже някои от водещите български медии тогава се подведоха от този агитационен роман и излъчиха фактологично погрешни материали.

Днес, не другаде, а точно в окупираните от Русия територии на Украйна (каквато е половин Херсонска област) българите не могат да учат своя език и да празнуват своята просвета . Българите под съветска окупация са подложени на тотална русификация, те са принудени да се придържат към всички рестриктивни окупационни политики, наложени от Руската федерация. Тази притеснителна обстановка също е елементарно проверима и би трябвало да получи допустимо най-широка гласност в България.

Ето за какво войната на украинския народ за независимост и самостоятелност е също война на стотиците хиляди наши сънародници в Украйна. Това е тяхната Отечествена война, война за тяхната просвета и еднаквост. Всеки човек, възприемащ себе си за български родолюбец, е длъжен да бъде съпричастен с битката на тези изстрадали хора. Всяка друга позиция разкрива цялостна индиферентност към ориста на българите в Украйна, само че на първо място прозираща обич към съветското мракобесие.

Бог да елементарни Роман Юхневич!

Героите не умират! Герої не вмирають!

 

Евлоги Станчев, Фейсбук. Заглавието е на ФрогНюз. Станчев е гл. помощник към в Института за балканистика с център по тракология към Българска академия на науките, доктор по история на Русия в СУ и магистър по етнология и културна антропология.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР