В средносрочната бюджетна прогноза е заложена не просто изненада, а

...
В средносрочната бюджетна прогноза е заложена не просто изненада, а
Коментари Харесай

Парите за култура се връщат на най-ниската си точка от последните 32 г

" В средносрочната бюджетна прогноза е заложена не просто изненада, а извънредно понижение на средствата за българската просвета. "

Това съобщи пред БНР Диана Андреева, шеф на Обсерваторията по стопанска система на културата и учител в УНСС. Тя уточни, че включително влизат и средствата за публичните медии, които по думите й са недофинансирани.

Андреева съобщи, че парите за просвета се понижават безусловно несъобразно с трендовете за увеличение на обществените финанси в държавните бюджети. Тя сподели още, че е планувано делът на разноските за просвета през 2025 година да бъде към 0,4%.

" Ние се връщаме на най-ниската точка от последните 32 години ", акцентира Диана Андреева.
 Правителството съгласува средносрочната бюджетна прогноза с Бюджет 2022
Правителството съгласува средносрочната бюджетна прогноза с Бюджет 2022

Министерски съвет регламентира и запазване на средства за разноски по отношение на войната в Украйна

" Числата, заложени в средносрочната бюджетна прогноза за 2023-2025 година демонстрират, че културата не е приоритет, а е финансирана на остатъчен принцип ", разяснява тя.

Андреева дефинира като " голяма неправда, която някой си е разрешил в Министерство на финансите " това, че се планува в идващите години да се резервира наклонността делът на централизирано равнище да бъде по-голям от този за общините и добави, че те би трябвало да реагират.

Според нея средствата по Плана за възобновяване и резистентност не са задоволителни, с цел да компенсират намаляването на обществените финанси за просвета.

Диана Андреева уточни още, че Министерството на културата не може да се оправи с отстояването на ползите на българската просвета и би трябвало да работи с всички гилдии.
 Министър Атанасов няма да си подава оставката
Министър Атанасов няма да си подава оставката

При снимане на клипа не бил употребявал алкохол
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР