В средносрочен план Турция едва ли ще стигне до изпадане

...
В средносрочен план Турция едва ли ще стигне до изпадане
Коментари Харесай

Турската икономика има редица проблеми - възможно ли е страната да изпадне в неплатежоспособност

В средносрочен проект Турция надали ще стигне до изпадане в несъстоятелност, като за съществуването на дребна възможност за сходен сюжет е посочено по-специално в оценките за страната от интернационалната организация за кредитен рейтинг S&P . Това разяснява първият заместител общоприет шеф на съветския Център за стратегически проучвания Борис Копейкин пред вестник " Ведомости ".

Изявеният анализатор счита, че все още няма основателни аргументи да се твърди, че турската стопанска система може да се срине скоро. Той напомня, че понастоящем националният кредитен рейтинг на страната е на равнище " B ". А такава оценка допуска дарба за осъществяване на финансовите отговорности към задграничните кредитори.
 Първият турски космонавт излетява след дни – какви са задачите и финансирането на галактическата стратегия на страната
Първият турски космонавт излетява след дни – какви са задачите и финансирането на галактическата стратегия на страната

Турският космонавт влиза в състава на задачата Axiom 3, която ще излети от Космическия център " Джон Кенеди "

Освен това, даденото равнище на кредитен рейтинг, което е от ноември 2023 година, е с " позитивна " вероятност - което значи, че при идната оценка от S&P, най-вероятно кредитният рейтинг на Турция ще се резервира или ще бъде нараснал. На този декор, вероятността Турция да изпадне в несъстоятелност още през 2024 година, се прави оценка на не повече от 4-5 %.

А прегледано в дълготраен проект (над 20-годишен хоризонт) и в международен мащаб, страните с кредитен рейтинг " B ", стигат до несъстоятелност при към една трета от случаите, обобщава Борис Копейкин.
 Русия стана най-големият снабдител за Турция, до момента в който тя изнася най-вече за Германия
Русия стана най-големият снабдител за наша съседка, до момента в който тя изнася най-вече за Германия

8,6% от целия експорт на Турция е за най-голямата европейска стопанска система

Понастоящем турската стопанска система е изправена пред редица проблеми . Сред по-важните от тях са: рекорден бюджетен недостиг, продължаващо рухване на курса на националната валута (лира) и надлежно възходящ държавен дълг деноминиран в задгранична валута.

Освен това, страната претърпява и инфлационна рецесия. Наскоро наблюдаващият от турския вестник Ekonomim Сервет Йълдъръм предвижда, че турските управляващи няма да могат да се оправят с този проблем даже през идващите няколко години.

При тази обстановка Централната банка на Турция има оптимистични упования, че до края на 2024 година темпът на напредък на потребителските цени в страната може да спадне от сегашните 67% на 36%, а към края на 2025 година инфлацията да е 14 на 100.
 Най-големите снабдители на селскостопанска продукция за Турция за 2023 година
Най-големите снабдители на селскостопанска продукция за Турция за 2023 година

Първите три страни обезпечават към 45% от всички задгранични доставки на селскостопански артикули за страната
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР