В Средиземно море, на малък френски остров далеч от цивилизацията,

...
В Средиземно море, на малък френски остров далеч от цивилизацията,
Коментари Харесай

Ил дьо Леван: островът на нудистите и военните


В Средиземно море, на дребен френски остров надалеч от цивилизацията, в съседство се намират две доста разнообразни общности. Нудисти и армейци от десетилетия си съжителстват спокойно, без да си пречат.

Добре пристигнали на Ил дьо Леван! Малкият остров се намира на към 9 благи от средиземноморското крайбрежие на Франция. На това място си съжителстват две доста разнообразни общности – и то от десетилетия. Една десета от площта на острова е приютила Хелиополис, дребен нудистки курорт, учреден през 1932 година. Останалите 90% от острова са военна зона с стеснен достъп, в която се намира и център за тествания на ракети, основан през 1950 година.

Докато се разхождате измежду голи туристи, е елементарно да забравите за другата, армейска част на острова. Ала оградата с бодлива тел припомня за тях, както и табелка с надпис: " Военна зона. Влизането неразрешено! ".

Според 71-годишния Гуидо, когато живее на острова през половината време от годината, това не е нещо, за което човек постоянно се замисля. " Ние нямаме съвсем нищо общо с военните ", споделя Гуидо - швейцарски пенсионер, чийто ваканционен дом гледа към морето. Гуидо споделя, че от време на време чува ученията им и изстрелването на муниции. По думите му - това се случва всеки вторник.

Живот без облекла

Гуидо е по-склонен да разисква по какъв начин дружно със брачната половинка си Силвия, " живеят свободно, без облекла ". Двойката посещава острова от 1990 година насам, постоянно и с трите си деца. Купуват своята къща тук чак през 2003 година. Сега са на острова с двете си внучета, на 11 и 9 години. 

Гуидо, който преди време е отговарял за сигурността на реакторите в атомна електроцентрала, акцентира, че в нудизма няма нищо полово. Хедонистите на острова може да останат разочаровани. Сексът на обществени места е строго неразрешен. Но голотата е наложителна на плажовете и по туристическите пътеки. Разрешена е и в дребното заведения за хранене и магазини. На пристанището се изисква най-малко минимално облекло. Островът е спокоен, без коли, а електричеството е било прокарано едвам през 1989 година.

Далеч от цивилизацията

Нудизмът или натурализмът (привържениците му нормално употребяват второто понятие) е придвижване, което се появява за първи път в Германия - частично като реакция на индустриализацията и урбанизацията от края на XIX век. Скоро то се популяризира във Франция, както и на други места. Първите му последователи акцентират изгодите за здравето от упражненията навън, подобаващата (често вегетарианска) храна и завръщането към природата.

На път към плажа

Когато придвижването набира мощ при започване на ХХ век, двама братя - лекарите Андре и Гастон Дюрвил - купуват част от Ил дьо Леван от компания за недвижими парцели. През 1932 година те основават Хелиополис като " интернационален нудистки център ".

Останалата част от острова, която дълго време е била употребена от френския флот, е благосъстоятелност на френската страна от 1892 година. Днес хората идват тук най-вече поради почивката. Островът е доста известен и измежду хомосексуалната общественост.

Граждански и боен живот

Животът от другата страна на оградата с бодлива тел евентуално е много по-различен. Докато цивилните се излежават на плажа или се разхождат голи из естествения резерват, военните тестват оръжия и се образоват. Около 225 армейски чиновници се намират в този момент на острова. Италиански и немски бойци също идват тук за образования.

Според Френската федерация по нудизъм (FFN), придвижването в страната претърпява разцвета си през 60-те и 70-те години на предишния век. " Либерализирането на обществените нрави, еманципацията на дамите и платеният годишен отпуск разрешиха на натурализма да се утвърди като нова философия за живот и отдих. "

Едно от главните провокации пред придвижването през днешния ден е застаряването на почитателите му. Едва 14% от френските фенове на нудизма, които са общо към 2,6 милиона, са под 40 години, открива изследване през 2016 година. В последните години обаче и по-млади хора показват интереса си.

****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР