В средата на юли в шикозната му къща в Москва

...
В средата на юли в шикозната му къща в Москва
Коментари Харесай

„Вор в законе“: криминална корпорация

В средата на юли в шикозната му къща в Москва бе арестуван краля на подземния свят, известният „ вор в законе “ (висш началник в проведената престъпност – бел. пр.) Шакро Молодой.

Такива като него бяха герои в съветските телевизионните сериали през 1990-е години и при започване на века. След това те бяха забравени, само че самите крадци, както се оказва, са си останали тук.

Зад високата ограда се вижда къща – на пръв взор елементарен първокласен дом в престижен московски регион. На двора – богат автопарк. Камерата прониква вътре: гипсови орнаменти, позлатена дърворезба, обилни кристални полилеи, кресла и дивани в жанр Луи XIV, икони. Дневната светлина мъчно се прокрадва през тежките завеси с пискюли и ресни. Така най-вероятно би изглеждал някой музей или склад с театрален атрибут. Но това не е нито едното, нито другото – това е жилището на един „ вор в законе “ – кралят на съветския под земята свят Захарий Калашов, прочут с прякора Шакро Молодой, а снимането се организира от полицейски оператор.

Той бе задържан по дело за изнудване, в което попадат трупове, някогашни БОП-аджии и купени служители на реда. Шакро е спокоен – не го задържат за първи път. Роден в Баку и приемник на известния с прякора Дядо Хасан под земята престиж (убит през 2013 г.), той е съден най-малко три пъти. В Европа е отговарял за финансовите потоци на руския криминален свят. Испански съд осъжда Шакро за пране на пари и основаване на престъпна формация. След девет години зад решетките през октомври 2014 година е депортиран в Русия, където още веднъж се озовава на независимост.

 Снимка: Захар Калашов / ТАСС Снимка: Захар Калашов / ТАСС

Статут за милион

„ Вор в закон “ е руски феномен. Появява се през 1930-е години – това са хора, които не одобряват руската власт и се захващат с престъпни каузи. „ Вор “ (крадец-бел. пр.) – това не е специалност, а купа, зад която стои „ воровской закон “. Не може да се жениш, да имаш адресна регистрация, работа, благосъстоятелност, никакви контакти с страната и най-важното – недостойни действия. Недостойни, несъмнено, съгласно техния морал: да не се издават другите, да се връщат задълженията, да не се поддържа връзка със спортни тимове и т.н. Затова пък купата им давала право да се изявяват като арбитри в криминалния свят.

Вярно, този тип „ вор в законе “ изчезва още при започване на 1960-е, когато е въведена смъртна присъда за присъединяване в банди, убеждава ни ръководителят на Координационния съвет на полицейския синдикат за Москва и региона Михаил Пашкин. В момента „ вор в законе “ е просто предводител на незаконна формация. С изключение на няколко традиции: съхранила се е церемонията по „ коронясването “ (присвояването на тази титла) и бандитската каса – така наречен „ общак “, която се държи от „ вора “.

Най-авторитетните се събират, споделят си рекомендации, по-късно се взема решение. Това се прави на тихи места, където няма доста хора: срещат се в някой хотел или скъп ресторант (страничен наблюдаващ даже не може и да допусна какво се случва), на кораб или в гробищата. В наши дни статутът може и да се купи, само че за това не е прието да се приказва. „ Това е прекомерно просташко. Статутът може да се заслужи. Най-приветствани са огромните финансови вложения “, описаха за „ Руски дневник “ от анонимната агенция „ Прайм Крайм “, профилирана по престъпния свят.

За всекиго цената е друга. Който не е заслужен за купата „ вор “, няма да я купи и за милион ($15 830), само че пък на заслужаващите тя може да коства няколкостотин хиляди. „ Ако незабавно им трябват пари, може за милион да коронясат някой, който не заслужава. След пет минути ще го детронират поради най-малката небрежност, само че ще оставят парите за себе си “, споделят от „ Прайм Крайм “.

С парите от общата каса се подкупват надзиратели и началници в пандизите: „ В килията има телефон, ресторантска храна, карат им девойки. Всеки уикенд един „ вор “ от затвора в Смоленск го изпращаха в Москва, сякаш за следствени процедури. На съпровождащите го осигуряваше хотел за негова сметка, а самият той отиваше на Канарите “, споделя Пашкин.

„ Купуват съд, прокуратура, разследване “

 Снимка: Захар Калашов / ТАСС Снимка: Захар Калашов / ТАСС

През 2015 година „ Прайм Крайм “ пресметна, че по света има 485 „ вора в законе “. От тях едва една четвърт, 118 души, са били зад решетките към този миг. Много от тях си сътрудничат със силовите структури, счита Пашкин.

През 2008 година един „ вор “ предал на оперативните служащи информация за планирано събиране. В последна сметка се получила сцена, почтена за холивудска екранизация: наета от босовете яхта, вертолети със специфични елементи, втурване на палубата по въжета, превземане на рубката. Тогава арестували 39 „ вора “. Вярно, след 24 часа болшинството от тях били освободени.

„ Арестуват ги, записват ги, от време на време им подмятат опиати или оръжие, след това ги пускат, тъй като нямат в какво да ги обвинят “, споделят от профсъюза на полицията. Делата по обвинявания за образуване или присъединяване в незаконна формация постоянно се закриват заради липса на доказателства.

„ В наши дни нарушителите популяризират въздействието си надалеч оттатък границите на СССР. Това е цяла корпорация “, считат от „ Прайм Крайм “. В Русия те си имат представители във всеки град и дори по селата. „ Днес те управляват огромни парични потоци, предприятия, цели браншове. Купуват съд, прокуратура, разследване “, съгласява се Пашкин.

Веднъж имало случай с хората на Шакро, пукотевица в ресторант. Извикани били полицаи, които освен че не се намесили в „ изясняването на връзките “, само че и се разположили в буса си като в киносалон. „ Единият от служителите на реда даже си взе от масите чиния да си похапва “,  разказа  за вестник „ КоммерсантЪ “ един от очевидците.

Сега, след ареста на „ краля на крадците “, в незаконния свят ще има ново преразпределение. „ Бандитът, колкото и да е авторитетен и влиятелен, не може да управлява нещата, до момента в който е зад решетките. Очакванията на „ Прайм Крайм “ са, че в най-близко бъдеще мястото на Шакро ще бъде заето от някой различен.

създател: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР