В средата на септември започна проектът FIRST - Finding, Investigating,

...
В средата на септември започна проектът FIRST - Finding, Investigating,
Коментари Харесай

Нови механизми за защита и подкрепа на деца жертви на насилие въвежда проектът FIRST

В средата на септември стартира планът FIRST - Finding, Investigating, RedressandSupport (Намиране, Разследване, Защита и Подкрепа) съ-финансиран по Програма „ Права, тъждество и поданство “.
Проектът си слага за цел да увеличи докладването на случаите на принуждение и/или полово принуждение над деца, както и да увеличи качеството на последващата поддръжка на жертвите. Той ще е с дълготрайност 2 години.
Съществена интензивност в плана ще бъде основаването на уеб-базирана платформа, която дава опция за докладване при положение на опасност от принуждение или за вписване на към този момент осъществено посягане. Тя ще дава и подробна, възрастово приспособена информация за другите типове принуждение.
Ще се построи мрежа от експерти, които са непосредствено ангажирани в работата с деца жертви на принуждение и обезпечават тяхната поддръжка.
Усилия ще бъдат ориентирани и в посока предварителна защита и поддръжка. Предвиждат се интерактивни тренинги на деца и младежи на възраст сред 4 и 17 години.
Ще се работи и по надграждането на потенциала за справяне със случаи на принуждение на деца. За задачата се плануват образования и обмяна на опит сред експертите в региона. Ще се предизвиква шерването на експертно мнение и положителни практики.
Като част от плана е заложено и повишението на публичната осведоменост във връзка с насилието над деца. Това ще се реализира посредством обществени акции, изявления в медиите, интернет интензивности, ориентирани към шерване на информация, както и персонални срещи.
Проектът сплотява в партньорство четири неправителствени организации със сериозен опит в региона на човешките права и правата на детето, както и две компании.
В този състав партньорската мрежа покрива забележителна част от националната територия - столицата (фондация “Право на детство”), три от най-големите района в България: Пловдив (фондация “Джендър Алтернативи”), Варна (Асоциация “Младежка самодейност за стабилно развитие”) и Русе (фондация “Право на детство”), района на Сливен (фондация “Право на детство”), Перник и Кърджали (фондация “Позитивни умения на личността в социума”).
Добрите практики, статистическа информация и обучителни материали ще продължат да бъдат споделяни и употребявани и след формалното привършване на плана. Изградените мрежи от експерти също ще продължат да действат, с цел да оказват навременна поддръжка на децата жертви на принуждение и/или полово принуждение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР