В средата на октомври край испанския бряг на хоризонта се

...
В средата на октомври край испанския бряг на хоризонта се
Коментари Харесай

The Economist: Три мрачни сценария за развитие на енергийната криза в Европа

В средата на октомври край испанския бряг на хоризонта се появиха няколко постепенно движещи се железни купола, написа сп. The Economist. Това бяха танкери, натоварени с полутечен газ и чакащи да бъдат позволени в натоварените терминали за " регазификация ", където течното гориво се трансформира в газ, преди да бъде трансферирано през целия континент. Испания разполага с най-големите такива уреди в Европа, само че тапите се усилват, както и на други места. 

Според аналитичната компания Kpler количеството на полутечен газ край европейските крайбрежия е достигнало 1,2 млн. тона, в съпоставяне със 140 000 тона през август. Екипажите най-малко имат опция да се любуват на топлото време. В цяла Европа температурите са извънредно високи: в Южна Испания към момента има дни с 30°C. 

Тази композиция от обилие на газ и топло време, което понижава търсенето на газ, е призрачен сън за съветския президент Владимир Путин и накара някои оптимисти да заявят, че краят на енергийната рецесия в Европа се вижда. В продължение на месеци Русия се опитваше да сее разделяне в Европа и да подкопае поддръжката за Украйна: първо, като изискваше възнаграждение на газа в рубли; по-късно, като понижи потоците по " Северен поток ", основния си газопровод за Европа; а през септември затвори газопровода за неопределен срок. 

Европа обаче въпреки всичко съумя да запълни хранилищата си, плащайки над нормата. 

Въпреки извънредно топлото време и цялостните газови складове в Германия, опасността от огромна енергийна рецесия в Европейски Съюз не е изчезнала, написа английското списание и показва три сюжета за бъдещето, когато дойдат студовете: 

1. " Северен поток " остава затворен и Европа постанова ембарго върху съветския нефт, ще има рецесия, само че не пагубна. Дефицитът на газ ще бъде 17%, което значи, че ще би трябвало да се заплаща повече, само че физически ще има задоволително количество. 

2. Русия ще прекъсне украинската " тръба " и ще спре да доставя полутечен газ посредством медиатори. За Европа разноските ще набъбнат с десетки милиарди долари. 
Западът може да реагира с по-строги петролни наказания (например понижаване на тавана на цените), а Русия ще се опита да убеди ОПЕК+ да понижи в допълнение производството на нефт, като по този метод стабилизира приходите си. 

3. Тотална енергийна война от страна на Русия с спиране на " Турски поток " и нанасяне на удари по тръбопроводите от Норвегия. Освен това ОПЕК понижава производството на нефт. Това ще коства на Европа 250 милиарда $ през 2023 година и 200 милиарда $ през 2024 г. 

Дотогава газовите складове ще бъдат изцяло изпразнени и горивото ще се разпределя административно (чрез купони). Германия ще стартира да блокира износа на електрическа енергия и " европейската взаимност съвсем несъмнено ще се срине ". 

В същото време Англия, която използва доста газ, само че не разполага с огромни уреди за предпазване, също ще бъде доста уязвима, предвижда още The Economist. 

Източник: business.dir.bg
 

 
02 Ное 2022156902 Ное 202290101 Ное 202265031 Окт 202260129 Окт 2022243828 Окт 2022769КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022106619 Окт 202262021 Окт 2022117924 Sep 20222355
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР