В средата на октомври 1998 г. в Уай Ривър, Мериленд

...
В средата на октомври 1998 г. в Уай Ривър, Мериленд
Коментари Харесай

Палестина и Израел 25 г. по-късно: Меморандумът от Уай Ривър е да...

В средата на октомври 1998 година в Уай Ривър, Мериленд се организират срещи на високо ниво, проведени от тогавашния президент на Съединени американски щати Бил Клинтън. Израелската делегация се управлява от премиера Бенямин Нетаняху. След края на срещите се подписва и Меморандум от самия Нетаняху и Ясер Арафат на гала, на която участва и кралят на Йордания. Меморандумът се състои от стъпки за улеснение на използването на Временното съглашение за Западния бряг и

Ивицата Газа от 28 септември 1995 г. 

Споразумението акцентира реципрочността и адресира съответни опасения за сигурността, повдигнати от Израел в предишното. Към Меморандума е приложена " последователност “, която обрисува малко по малко осъществяване на взаимни задължения, поети от всяка от страните.

Споразумението стъпва върху философията земя против мир - Израел се съгласява да трансферира избран % земя на палестинците при довеждане докрай на всяка една фаза от поетите от Палестина задължения.

 

25 години след подписването на този меморандум връзките сред Израел и Палестина са в най-ниската си точка от десетилетия насам. Напрежението в района на Близкия изток пораства и районът е застрашен от голяма неустойчивост, изключително в случай че се осъществен кошмарите на анализатори и спорът са разрасне на нови фронтова с намесата на Иран, Ливан и Сирия. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР