В средата на ноември икономическото министерство стартира кампанията Достъпно за

...
В средата на ноември икономическото министерство стартира кампанията Достъпно за
Коментари Харесай

Проверка на факти: Поевтиняват ли цените на храните заради кампанията Достъпно за вас?

В средата на ноември икономическото министерство започва акцията " Достъпно за вас ". Целта ѝ е понижи трайно цените на 50 храни от първа нужда. Месец по-късно от министерството разпространиха информация, съгласно която цените на храните са намалели с помощта на акцията. Нашият екип ревизира обстоятелствата.

Според министерството на стопанската система поради акцията " Достъпно за вас " цените на някои артикули са намалели с до 40%. Твърдението е на ведомството и беше публикувано като .



Нашата инспекция на обстоятелствата сподели, че тази информация е манипулативна. Според оповестената на електронната страница на акцията информация " Министерство на стопанската система и промишлеността разчита на пазарните механизми и на свободната конкуренция. С фокус върху 50 продукта от дребната потребителска кошница ". В реалност продуктите, показани на страницата, не са 50, а 45.

Освен това, те не са едни и същи от началото, а се трансформират. Така да вземем за пример през тази седмица е отстранено кравето масло, което е най-скъпият артикул в съответната група хранителни артикули с цена е близо 20 лв. за кг. Вместо това се предлага олио от тази група. Справка на уеб страницата на една от огромните вериги, които вземат участие в акцията, обаче демонстрира, че в магазина действително като част от акцията не се продава олио, а маргарин.







В групата на локалните артикули също има смяна - добавена е категорията " шпеков колбас ", която преди този момент отсъства. Прави усещане и разминаването в оповестените артикули на страницата " Достъпно за вас " и предлаганите действително в магазините.





Така да вземем за пример за тази седмица прясното свинско е посочено с цена 6,79 лв. за кг. В една от огромните вериги се предлага свинска плешка от акцията, само че на близо двойно по-висока цена от 11,19 лв.. Подобна е обстановката и с пилешкото. Премахната от категорията е цената на сушеницата, която е в пъти по-скъп артикул от добавения шпеков колбас.



Подменени са и зеленчуците, по този начин да вземем за пример вместо цена на чушките, която е обявявана първоначално, има цена на зелето. Това може да се оправдае със сезонния темперамент на продуктите, само че при всички случаи изкривява цялостната сметка в акцията.



И макар всички промени в продуктовите категории, крайната цена на 16-те най-евтини продукта се повишава в продължение на месец. Така, да вземем за пример, първоначално, тя е била 33,43 лв., а в този момент е 34,66 лв..





Справка на уеб страниците на другите магазини демонстрира, че всеки супермаркет самичък избира какво да включи в промоцията, в нея влизат артикули като авокадо и кроасани, които е противоречиво дали са част от така наречен " дребна потребителска кошница ".



Проверихме и данните на националната статистика. През последните два месеца цените на храните се усилват. с 0,7%, а през.





Според изказванието на министерството на стопанската система при някои от храните, включени в самодейността, през последната седмица се регистрира до 40% по-ниска цена. Такъв е образецът с олиото, ориза и портокалите. При сиренето и кашкавала, включени в самодейността, понижението стига до 22%.

Справка в обаче демонстрира друго. Действително цените на олиото и ориза са намалели през декември. Намалението обаче не е 40%, а надлежно 1,3%. И до момента в който кашкавалът е поевтинял с 0,2%, сиренето е поскъпнало с 1,2 на 100.



Данните за огромни понижения до 40% не се удостоверяват и от Държавната комисия по стокови тържища и борси. Според статистиката на ведомството, през седмицата са поевтинeли портокалите, информация стартирана и от министерството, само че не с 40%, а с 1,3 на 100. Цената им през тази седмица е 2,23 лв. за кг на едро. И защото изказванията на министерството са за един месец, а не седмица, видяхме каква е цената в седмицата от - 2,73 лв. за кг портокали. Така едномесечното понижение е 22 на 100, а не 40%. Подобна е обстановката и с други артикули.



Заключение: Нашата инспекция на обстоятелства сподели, че изказванието, че акцията " Достъпно за вас " понижава цените на продуктите е манипулативно.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР