В средата на миналата седмица стана ясно, че 400 миньори

...
В средата на миналата седмица стана ясно, че 400 миньори
Коментари Харесай

„Грийнпийс България настоява за осигуряване на реални алтернативи за миньорите


В средата на предходната седмица стана ясно, че 400 миньори от мини „ Бобов дол “ ще бъдат поетапно съкратени до края на годината. Причината — нерентабилност на подземния рудник. Това всеобщо редуциране може да докара до сериозна безработица в региона заради липса на задоволително други възможности за работа, преквалификация и поради проблеми със законодателството във връзка с пенсионирането на миньори. За това сигнализират от Грийнпийс България, позовавйки се на пулбиикации в NOVA тв и Инвестор.

След като тази информация стана обществена, омбудсманът Мая Манолова, общественото министерство в лицето на министър Бисер Петков и Агенцията по заетостта обявиха подготвеност да спомагат за разрешаване на казуса. Макар и да има обещания, че работа за някои от миньорите ще бъде открита, това е единствено краткотрайно решение на доста остарял проблем. Миньори постоянно стачкуват против неприятни условия и неизплатени хонорари, а за последните 10 години са регистрирани 5 смъртни случая и доста други трудови злополуки. Въпреки че това е остарял проблем, към този момент по този начин и не се е намерил депутат, който да се ангажира с въпроса, акцентират от природозащитната организация в известие до медиите.

След оповестените идни съкращения на миньори, чиновници на Грийнпийс “ – България показаха терзания за изискванията, при които работят и за неизплащаните с месеци ваучери за храна. Освен това те по този начин и не са сключили групов трудов контракт, тъй като работодателят отхвърля. В допълнение към това за последните 10 години в българския въгледобив по време на работа са починали 23 души и 17 други са инвалидизирани.

Продължителното занемаряване на проблемите в подвластните от въглища райони е безусловно неприемливо. „ Грийнпийс “ – България упорства да бъдат направени съответни проекти, които да обезпечават на хората от бранша задоволително положителни условия за преквалификация, с цел да не остава никой без работа. Отдавна е време за подвластните от въглищата региони да се намерения на политическо равнище в тяхната икономическа, обществена и екологична целокупност. Ние неведнъж сме изразявали подготвеност да участваме интензивно в правенето на сходни проекти дружно с представители на локалните наранени общности и държавните институции. За страдание ставаме очевидци за следващ път на липса на проактивност от страна на институциите и закопаване на главите в земята в очакване на казуса да отмине, акцентират от организацията.

От " Грийнпийс " - България напомнат, че Европа сега минава през енергиен преход към възобновима сила. Този бранш на енергетиката има капацитета да сътвори нови работни места с по-добри условия на труд от мините. Но с цел да се случи този преход, на национално равнище са нужни самодейни обществени и стопански политики, които да дадат опция на заетите във въглищния бранш да се преквалифицират и да намерят различна претовареност.

„ Грийнпийс “ – България упорства още и за децентрализация на енергийната система, която да помогне на енергетиката на страната да излезе от десетилетията на въглищна взаимозависимост. Децентрализацията ще разреши на хората, семействата, дребните общности и даже цели общини да да създават силата, от която се нуждаят и даже да я продават. Същевременно това ще се случва по метод, който щади околната среда и здравето на хората и има капацитета да способства за финансовото им богатство, считат от природозащитната организация.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР