В средата на май вече нетърпеливо навлизаме в сезона на

...
В средата на май вече нетърпеливо навлизаме в сезона на
Коментари Харесай

Колко пари сме готови да дадем за килограм череши?

В средата на май към този момент нетърпеливо навлизаме в сезона на плодовете, само че и те като всичко останало обаче наподобява нарастват фрапантно.

Черешите на столичните пазари сега се продават за 35 лв. за кг, предава

На прага на дейния сезон на черешите в Кюстендилско, локалните производители към този момент виждат някои проблеми. Един от тях е обвързван с неналичието на опрашване на част от цветовете по дърветата, а това значи и проблеми с реколтата. Не на всички места обаче това е по този начин. Цената съгласно кюстендилските производители ще се понижи тогава, когато всеобщата кюстендилска череша излезе на пазара.

Освен късните слани тази година, дъждът и вятърът са лимитирали доста от пчелите, а оттова и опрашването на дърветата. В черешовите насаждения на Валери Чавдаров реколтата наподобява добра, само че съгласно него проблемите за производителите занапред предстоят. „ Както всяка година се надяваме на покачване на цените, само че в съпоставяне със скъпите торове и препарати тази година себестойността е по-висока, само че дали ще може да се осъществя на такава цена е мъчно да се каже”, споделя той.

Сметките на черешопроизводителите демонстрират, че цената, на която плодът би трябвало да се продава на едро от кюстендилските градини, е към 5 лв..

„ И да желаеме да вземем такава цена от порядъка на 4-5 лв. на едро, надали хората ще могат да си го разрешат на фона на всичко, което нарастна. Какво остава да дават по 5 лв. за килограмчереши? Но въпреки всичко цената ще бъде по-висока по отношение на предходната година”, разяснява Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР