В средата на март в социалните мрежи се появи видео,

...
В средата на март в социалните мрежи се появи видео,
Коментари Харесай

Песни, заплахи, извинения: как Русия унижава несъгласните с войната

В средата на март в обществените мрежи се появи видео, на което служители на реда принуждават гости на московски бар да припяват песни на " Любе ". Ден по-късно събрали се в различен московски клуб са разпръснати с безчинство над тях.

Това са единствено два образеца за " ритуалите на виновността и позора ", както ги назовават обществените антрополози. Срещат се все по-често при силовите структури, съветската работа на Би Би Си.

Описват се разнообразни образци: да вземем за пример за 18-годишния Михаил Сухоручкин, който през 2022 година прочел за убийствата на цивилни в Буча и решил да остави, в нощта на 6 април, на стена в региона на прочут монумент в Калининград, където учел, надпис, с който приравнява съветския президент Владимир Путин и войната.

" Обществен контракт "

Два дни по-късно сили на реда го проснали по очи, почнал обиск в квартирата му, пристигнали очевидци, формирано било наказателно разпореждане. Той решил да сътрудничи, когато бил отведен в полицията на Ленинградския регион на Калининград, тъй като не желал да върви следствения изолатор; мислел, че е допустима договорка със следователите.

Направил се даже че не чете документите, които подписва. Следователят му взел паспорта и излязъл от стаята; влезнали други трима, които, след нецензурни закани, му нанесли удари (макар да счита, че можело и доста по-тежко, в случай че искали). Сухоручкин решил да повтаря съветски пропагандни изречения, няколко пъти се разплакал. Тогава доставили камерата в стаята. " Беше доста необичайно. Нямаше никакви съответни думи като " Гледай в камерата и приказва ". Но когато се пречупих и започнах да приказвам пропагандни тези, а те донесоха камерата... знаете теорията на публичния контракт? Това бе миг на доста накриво взаимно схващане. Разбрах какво желаят от мен ".

 Руснак е наказан на 2 години затвор след антивоенна рисунка на щерка му Руснак е наказан на 2 години затвор след антивоенна рисунка на щерка му

Записът даже не станал от първия път, още веднъж тъй като студентът се разплакал; тогава един от силоваците в стаята се направил на " положително ченге " и помолил другите да излязат. Предложил да създадат още един опит и още веднъж присъединил камерата. Видеото е налично в " родолюбив " канал в " Телеграм " и на него изяснява, че се разкайва за " вандализма ", който направил поради дребния си витален опит и поглъщал инфорвация от " компрометирани и недостоверни източници ". Обещава да влезе в патриотични организации и приказва в поддръжка на Путин " против нацизма " в Украйна.

 Руски общинар е наказан на 7 години затвор за думата Руски общинар е наказан на 7 години затвор за думата " война "

Пуснали го вкъщи, само че му споделили на вземе 13 карамфила със себе си на идващия ден в полицията: евентуално с цел да ги сервира пред въпросния монумент и да го карат да повтаря думите, които и споделил. Решил, че не може да си разреши повече: същата нощ тръгнал пешком от Калининград (без паспорт не можел да си купи билет) и след три дни стигнал до границата с Полша. Предал се на полските граничари и поискла политическо леговище. Живее във Франция.

Ритуал на виновността и позора

Става дума за извънсъдебни дейности, с които силовите структури санкционират или когато няма защо, или когато считат, че полагащото се наказване е незадоволително. Прието е тази просвета да се свързва със Северен Кавказ и изключително с Чечения.

Първият нашумял случай е от 2015 година, когато чиновник на рехабилитационен център насочи рецензии към водача Рамзан Кадиров и точно с този род сервира извинения.

Подходът се употребява от години за разнообразни действия в Русия: присъединяване в митинги, корупция, пукотевица по сватби, разпространение на подправени вести за ковид, даже за смешки. Законността на тази процедура не е оценена. Според антрополога Александра Архипова:

Тези ритуали на виновността и позора имат две функционалности: първо - да бъде потиснат съответният човек, второ - да се изпрати сигнал на обществото.
Александра Архипова,
антрополог

Все по-често

Тези " ритуали " обаче стават изключително чести, откогато Русия нахлу в Украйна, написа Би Би Си. В окупирани украински региони жителка се извинява на съветската войска във видеоклип задно с други съграждани и споделя, че минала през курс по " денацификация ". В Томска област мъж, хвърлял антивоенни стикери пред кметството, е принуден да се извини и да каже, че " съветската армия се бори с фашизма в Украйна и всичко прави вярно ". В Крим татуист, изписал по поръчка на клиент фразата " Крим е Украйна ", направил същия запис.

Споменатата ария на " Любе " бива изпята под опасност (според посетители), че в противоположен случай ще бъде употребен електрошок. Посетителка е заставена преди този момент да напише писмен знак Z на входа на едно от заведенията, минимум две посетени: питейните заведения Undedog и La Virgen. Собствениците се. Случаят доближава до медии като телевизия " Россия 24 ", появяват се известия, че силовите структури пристигнали в заведенията " по съмнение ", че те могат да са " причастни към финансиране от (въоръжените сили на Украйна - бел. ред.) " - държавните малките екрани вбесили притежателите, препредавайки тези съмнения.



На презентация на комикс на художничката Саша Скочиленко, която съвсем година е в изолатор по обвиняване за " подправени вести за армията ", силоваците и предиздвикали присъстващите били накарани да легнат по очи. Бил отведен в ареста и обиждан Алексей Белозеров, другар на Скочиленко, одарен от чиновник, на който не харесала брадата му; единствено на нетго съставили административен протокол за търговия с книги без позволение. Закачени на дъска в пространствата са листовки с надпис: " Украйна е в състава на Русия ", " Московската полиция е най-хубавата ".

Една задача в ритуалите на виновността и позора е унижението, а друга - да се получи опрощение и то не пред обществото, а пред началството, да се принуди индивидът да направи нещо, което самичък не би направил: да пее патриотични песни, да се назовава самичък глупак, да се възхвалява съветската войска, споделя Архипова. Добавя: " Ако условно в отделенията на милицията има 10 чиновници и от тях седем бият, изтезават и унищават арестуваните, останалите трима също ще създадат това. " Особено мъчно могат да избягат от тази серпантина, в случай че знаят, че осъществяваното от тях е ненаказуемо.



Важно е и фрагментите да се появят в интернет: публичността е значима част от унижението. Според Архипова Русия просто не разполага с механизми за всеобщи репресии - системата на осведомителната автокрация е доста друга от класическата тоталитарна сталинистка. " Задачата не е безшумно да се унищожи по-голяма група хора, както е направил другарят Сталин, а да се изплашат останалите по този начин, че да са тихи. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР