В средата на лятото стана известно, че General Motors и

...
В средата на лятото стана известно, че General Motors и
Коментари Харесай

Спор за името на круиз контрола

В средата на лятото стана известно, че General Motors и нейната дъщерна компания Cruise, занимаващи се със самоуправляващи се коли, са имали искания против Ford поради хипотетичното нелегално потребление на името BlueCruise, с което е наименуван автопилота на Ford.

Страните не можаха да се схванат и делото отиде в съда. GM упрекна Ford в нарушение на комерсиалната марка Cruise. Според Ройтерс, при започване на октомври фирмите са се съгласили да сключат мир и да уредят всички взаимни искания, а Ford ще резервира правото на името BlueCruise.

BlueCruise, за чието име е зародил разногласието, е магистрален автопилот, който подхожда на второто равнище на автономност (според класификацията на SAE Society of Automotive Engineers). Системата работи взаимно с комплекса Ford Co-Pilot360 и изисква адаптивен круиз надзор, поддържане на лентата и различаване на пътни знаци.

Функцията на BlueCruise е, че разрешава на лидера да смъкна ръцете си от кормилото, само че единствено на избрани сектори от пътя, по този начин наречените сини зони със свободни ръце. Така е определено името на системата. Ford към този момент конфигурира BlueCruise на моделите F-150, Mustang Mach-E и Expedition и няма да преименува системата.

Компанията означи, че се приготвя приятелско съглашение с General Motors: федералният съд в Калифорния даде на фирмите 60 дни за споразумяване на исковете. GM удостовери, че въпросът в действителност ще бъде решен спокойно.

Съкращението „ круиз “, към което породи разногласието, се употребява от съвсем всички автомобилни производители, които имат сходна система в своя боеприпас. Например, колите BMW са оборудвани с Active Cruise Control, до момента в който при Hyundai има Smart Cruise Control.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР