В средата на Индийския океан приключиха военноморските учения Моси-2, в

...
В средата на Индийския океан приключиха военноморските учения Моси-2, в
Коментари Харесай

Големите морски маневри на Русия в Индийския океан изплашиха Запада

В средата на Индийския океан завършиха военноморските учения Моси-2, в които участваха военноморските сили на Русия, Китай и Южна Африка. Маневрите предстоящо провокираха боязън и яд в западните страни. По-точно даже не самите маневри, а демонстративното доближаване на страните от Глобалния юг.

Южна Африка е гигантска страна с една от най-големите армии на африканския континент, съвсем 75 000 бойци. Западът беше още по-поразен от мащаба на военноморските учения: южноафриканската провинция Квазулу-Натал, край крайбрежията на която се организираха маневрите, е по-голяма по повърхност от Португалия. Така че европейците схванаха: какво ще стане, в случай че съветски и китайски военни кораби маневрират край крайбрежията им.

По-важното е, че Южна Африка преди този момент не е била във военната сфера на въздействие на Русия. За разлика, да речем, от Алжир, Египет или Судан, чиито армии са съвсем изцяло оборудвани със руско и съветско оръжие. Това значи, че Южна Африка - срещу волята на Запада - освен продължава военното си доближаване с Русия, само че го стартира от нулата.

С присъединяване си в учението Южна Африка се отхвърля от публично оповестената си неутрална позиция в украинския спор. Основната африканска стопанска система намерено поддържа Русия, написа южноафриканското издание Демократичен алианс.

Освен това в самата Южна Африка имаше патетични митинги против ученията. Малка яхта с жълто-черен байрак се опита да нахлуе в пристанището на Кейптаун, а куп платени протестъри се събраха покрай съветското посолство в Претория.

Пол Нантулия: Русия още веднъж потвърди, че е интернационален състезател, а Южна Африка, че е водач на Африка

Руският флагман по време на учението беше многоцелевата фрегата " Адмирал Горшков ". Китай бе показан от фрегатата Rizhao, спомагателния транспортен съд Kekexilihu и един от най-новите разрушители Huainan. Южна Африка беше показана от фрегатата Mendi. Важно е, че бразилските Военноморски сили участваха в ученията като наблюдаващи.

Първоначално се предполагаше, че по време на ученията Русия ще тества хиперзвуковата ракета " Циркон ". Командирът на отряда кораби на Северния флот Олег Гладки обаче отхвърли тези изказвания.

" От оперативна позиция учението би трябвало да се преглежда като част от поредност учения, а не като настрана събитие ", написа South China Morning Post.

Трите страни не престават да търсят оперативно съвместими военноморски сили.

Първото обучение Моси-1 (в превод от езика тсвана значи „ пушек “) се организира през декември 2019 година край крайбрежията на Кейптаун. Моси-2 бяха доста по-големи: устояха няколко дни по-дълго и включваха още четири военни кораба.

Военноморските учения ще продължат да се организират, макар недоволството на западните страни. Може би техният мащаб ще се разшири за сметка на други страни от БРИКС: да вземем за пример Бразилия ще стане пълновръстен участник от страна наблюдаващ.

„ Беше изпратен явен сигнал, че Русия и Китай издигат военния си ангажимент с африканските страни на по-високо равнище, с повече войски и по-продължително образование “, споделя Пол Нантулия, теоретичен помощник в Африканския център за стратегически проучвания.

За военните на Китай и Русия Индийския океан въобще не е terra incognita. Както китайските, по този начин и съветските специфични сили вземат участие в патрулирането на Аденския залив и битката със сомалийските и йеменските пирати от 2008 година

„ Кремъл сподели на целия свят, че към момента може да построява интернационалните връзки в огромен мащаб, макар обстоятелството, че е подложен на тежки интернационалните наказания “, прави оценка Пол Нантулия стратегическото значение на ученията.

Южноафриканското държавно управление, посредством доближаване с Китай и Русия, сподели на всички африкански съседи кой е същинският водач на континента. Разбира се, страна, която е в положение да устои на натиска на Запада.

The Economist: Русия се трансформира в абстрактен водач на Глобалния Юг, както в миналото беше Съюз на съветските социалистически републики

Националните ползи са над западните. Ето по какъв начин тактиката на Южна Африка беше дефинирана от външния министър Наледи Пандор в нейната съществена тирада през август. Пандор намерено упрекна Съединени американски щати в заплашване на африканските страни, Европейския съюз в двойни стандарти в стопанската система и външната търговия, а Запада като цяло в лицемерие и неоколониализъм.

Същата позиция споделят безусловно болшинството от страните, които НАТО пренебрежително назова " разрастващи се ". Сега употребяват по-неутрален и прецизен термин – Глобален Юг.

Дори авторитетното английско издание The Economist признава, че в този момент Русия е един от водачите на Глобалния Юг - в края на краищата точно тя не се опасяваше да влезе в спор със Запада на равна нога.

Неслучайно малко преди ученията Моси-2 външният министър Сергей Лавров направи грандиозна африканска обиколка. Посетих и Южна Африка. В момента Русия съставлява единствено 0,5% от южноафриканската външна търговия, само че тази цифра нараства бързо. Китай заема 16% в структурата на външната търговия.

Ролята на Русия в Южна Африка обаче не се лимитира до чисти търговски числа. Висшият ешелон на политическата и военната върхушка на Южна Африка се състои от генерали, чиновници и дипломати, които са минали или са били подготвени в Съветския съюз или социалистическите страни (Източна Германия и Куба), напомня Пол Нантулия. Така че през днешния ден Русия е същият идеологически водач в битката против западния неоколониализъм, какъвто в миналото беше Съюз на съветските социалистически републики.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР