В средата на данъчната кампания в офиса на НАП в

...
В средата на данъчната кампания в офиса на НАП в
Коментари Харесай

НАП Русе прие близо 3000 декларации

В средата на данъчната акция в офиса на Национална агенция за приходите в Русе са признати близо 3000 годишни заявления по член 50 от Закона за налог върху приходите на физически лица. От тях, с личен идентификационен код /ПИК/ от организацията или с дипломиран електронен автограф /КЕП/, са подадени по интернет 1109 формуляра, 1645 бр. са признати в салоните за обслужване на офиса, а още 174 са изпратени по пощенски път. Тези резултати са аналогични със същия интервал на предходната година. Повтаря се и наклонността, че огромна част от декларациите са от млади родители, които за първи път употребяват данъчното облекчение за развъждане на деца или закупуване на жилище.

Още в идващите седмици се чака доста повишение на интензивността при декларирането на приходите. Практиката демонстрира, че това става след активиране на е-услугата за достъп до авансово попълнената декларация за приходите, която се подава с ПИК или електронен подписпрез Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. В нея ще бъдат вписани автоматизирано данни за получени през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица и други. До 28 февруари бе периода за подаване на справките по член 73 от ЗДДФЛ за изплатени от работодателите приходи и е належащо малко софтуерно време тази информация да бъде обработена и предоставена за потребление през е-портала на Национална агенция за приходите.

Допълнителна причина за по-активно подаване на годишните данъчни заявления от физически лица е наближаващият краен период 31 март за прилагане на 5% отстъпка за ранно онлайн обявление ивнасяне на данъка. Крайният период за оповестяване на приходите и заплащане на дължимия налог върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април. Лицата, извършващи активност като еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните условия може да се получи в уеб страницата на приходната организация: www.nap.bgи на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 02/9859 6801 или 0700 18700 на цена, съгласно цените на съответния оператор.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР