В средата на 90-те Германия предава на Канада няколко T-54/55

...
В средата на 90-те Германия предава на Канада няколко T-54/55
Коментари Харесай

Устойчивост и простота: С какво Т-72 удиви канадските танкисти

В средата на 90-те Германия предава на Канада няколко T-54/55 и T-72, както и други бронирани машини. Танковете са употребявани като цели при изпитване на нови снаряди, а също и като вражеска екипировка при учения.

Няколко машини са трансферирани в музеи. Един експерт по танкове разгласява своите записки във форума CanadianGunNutz, написа "Поглед инфо ".

Авторът написа, че е харесал Т-72. В съпоставяне с немските танкове „ Леопард “, които са нормални за канадците, той е по-тесен и „ по-груб “, само че това не му пречи да бъде ужасно оръжие и да прави всичко, което се изисква от него.

"Ниският контур и огромното 125-милиметрово оръдие Д-81TM му позволяваха добре да се „ вреже “ в НАТО “, напомня канадецът. Според него след обединяването Германия разполагала с толкоз доста руско съоръжение, че в действителност го предава, при изискване че клиентът си го отнесе самичък - Канада плащала единствено за доставката на машините.

На ученията Т-72 упражненията се употребяват с ненаситност - всички желаят да се „ бият “ с същинската „ седемдесет-и-двойка “. Канадските танкисти ръководят тези транспортни средства в сходство с напътствията, готови от екип за изпитване на задгранични технологии на изпитателния полигон „ Абърдийн “ в Съединени американски щати.

Според създателя, Т-72 идва в Канада с цялостни резервоари с керосин. „ T-72 е екипиран с отлична ръчна електрическа помпа. Като се има поради, че доста къщи в Европа се отопляват с керосин, при положение на пробив към Ламанша, танковете биха могли да се зареждат с гориво на място.

„ Шофирането на тези танкове е наслаждение. Ако харесвате елементарна и практична техника и се нуждаете от ризница, Т-72 е най-хубавият избор “, счита създателят.

Той показва веригите на танковете. Според него „ Леопардите “ постоянно е трябвало да сменят гумените ролки на водещите колела заради щета на покритието им, до момента в който Т-72 не е имал подобен проблем.

Друго преимущество на руската технология той назовава слушалки с ларингофон. „ Шумът напразно не му пречи. Дори до момента в който шофирате, можете безусловно да шепнете команди и те ще бъдат чути “, съобщи канадският експерт.

Друга „ изящна специфичност “ на Т-72 той назовава термичното димно съоръжение. "В танка има дюза, която пръска дизелово гориво върху парещ колектор, който доста дейно отделя пушек ", написа танкистът. Тази функционалност постоянно се употребила от канадците по време на ученията.

Веднъж, както си спомня създателят, на него му дават задача да възвърне един от танковете, употребен при учения. Дотогава танкът е стоял без контрол една година, залят е с дъждовна вода.

Въпреки това, той съумява да потвърди невероятната си устойчивост. „ Час по-късно той още веднъж беше в придвижване и това просто ме подлуди. Наистина се колебая, че „ Леопардът “ от това време щеше да възпламени както Т-72 “, написа той.

Много участници в ученията сочат, че през оптиката цевният нарез на Т-72 е ясно забележим даже на разстояние от два километра. Според създателя обаче, в случай че нарезът на този танк се вижда, значи и той ви вижда.

А това от своя страна значи, че той е подготвен да стреля по вас с бронебоен или кумулативен снаряд. „ Сигурен съм, че той просто може да раздра „ Леопард С1 “, признава танкистът..

В един миг създателят на записките даже признава, че самият той няма нищо срещу да купи „ седемдесет-и-двойката “. „ Ако бях богат човек и притежавах голямо парче земя, щях да купя чифт чешки Т-72 “ написа той.

По-рано стана известно по какъв начин един от канадските Т-72М1 е издържал на обстрел за 105-мм оръдия.

Превод: В.Сергеев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР