В средата на 80-те години Nike далеч не беше този

...
В средата на 80-те години Nike далеч не беше този
Коментари Харесай

Спортни хроники: Just Do It: Как осъден на смърт измисли мотото на Nike

В средата на 80-те години Nike надалеч не беше този състезателен колос, който е в този момент. Компанията имаше сериозен съперник в лицето на Reebok, който хвана вълната на взрива на аеробиката и стана водач на американския пазар.

Аеробиката избухна в края на предишния век, а от Nike изцяло проспаха тази ниша, която бе заета от Reebok. До това време дамите, които бяха главните практикуващи аеробиката, упражняваха с маратонки за тичане и тенис. Именно так се намърда Reebok, а продажбите на маратонки за аеробика скочиха с 405 % сред 1983 и 1985 година

Дотогава Nike разчиташе на спортистите като съществена част от клиентелата на компанията. Рекламите им също бяха ориентирани към тях. Но след възхода на Reebok, от Nike схванаха, че няма по какъв начин да бъдат подценени елементарните хора и че това ще е идната цел, към която би трябвало да насочат напъните си.

Nike премисля тактиката си изцяло и взема решение да направи мощна рекламна акция, че се трансформира в марка за всеки. В Nike вземат решение да създадат мощна рекламна акция, че се трансформират в марка за всеки. Разработването й е поверено на организацията Wieden & Kennedy. Nike възнамерява да пусне пет разнообразни клипа от по 30 секунди, всеки направен от друга работна група на W&K. „ Някои от видеата бяха смешни, други бяха съществени. И се замислих, че ни би трябвало слоган, който да ги сплоти “, спомня си съоснователят на организацията Дан Уайдън.

През лятото на 1988-а, по време на презентацията в офиса на Nike, дизайнерът от W&K Джим Рисуолд показва новия слоган: „ Не би трябвало да учим хората и да им споделяме, че би трябвало да смъкват девет кг или за какво бягането не е вярно за тях. Не би трябвало да им споделяме какво би трябвало да вършат, тъй като те знаят сами. “

След въвеждащото си слово, Рисуолд показва три думи, принтирани на лист хартия, на всеки от членовете на борда. Те са Just Fuck It. В стаята настава неудобно безмълвие с леки кикоти на някои места. „ Е, не може да кажем това, само че може да напишем това “, споделя Джим, показвайки нов лист, на който е изписано Just Do It.

В същия миг, Уайдън скача от мястото си и споделя: „ Няма да повярвате какво може да създадем с тези три думи. “, а в идващия половин час демонстрира 15 разнообразни рекламни тактики. Найт се доверява на дизайнерите и по този начин се ражда новото мото.

Дълги години никой не знае историята по какъв начин се ражда слоганът на Nike. Докато Уайдън не го споделя в изявление за списание Dezeen.

„ Спомням един човек от Портланд (градът, в който Nike и W&K са учредени – б.а.), който извършваше закононарушения в цялата страна. Бе хванат в Юта за двойно ликвидиране и бе наказан на гибел. Когато бе запитан за последните му думи, просто сподели: Let’s Do It („ направете го “ – в превод от англ.). Не ми хареса Let’s Do It и го трансформирах на Just Do It ”, споделя Уайдън в изявлението.

Името на нарушителя е Гари Гилмор. Израства в Портланд, а през 1976-а обира и убива служащ на газстанция. На идната вечер повтаря същото и с управител на хотел. Случаят се раздухва много от медиите, защото от съвсем 10 години не е имало екзекутиран човек в Съединени американски щати. Гилмор самичък е избрал гибелта и не е желал да апелира присъдата си, макар мнението на юриста си.

През предходната година слоганът Just Do It навърши 30 години. Благодарение на на това мото Nike се трансформира от нишова компания в състезателен колос с галактически облаги.

Мотото Just Do It се роди като слоган, който приветства всички, а за доста той се трансформира в фетиш.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР