В средата на 80-те години на миналия век Карл Бенц

...
В средата на 80-те години на миналия век Карл Бенц
Коментари Харесай

10 интересни факта за първия автомобил в света

В средата на 80-те години на предишния век Карл Бенц промени света вечно, като сътвори първия си първообраз на триколесна бензинова кола. Това бил Патентованият автомобил на Бенц, първата създадена кола в света.

На 29 януари 1886 година Карл Бенц получава патент за триколесно транспортно средство с бензинов мотор на Имперското патентно ведомство в Берлин. Това е същинска сензация, невиждана до момента! Спецификацията на патента за този автомобил – Benz Patent Motorwagen – се смята за удостоверение за раждане на автомобилната гражданска война.

Историята на първия автомобил стартира с индивида зад него, Карл Фридрих Бенц. Той е роден е на 25 ноември 1844 година в Мюлбург и в началото се интересува от ключарство. В последна сметка, обаче, Бенц потегля по стъпките на татко си и се насочва към проучване на локомотивното инженерство.

Бенц приключва Университета в Карлсруе през 1864 година и скоро по-късно стартира инженерната си кариера в Манхайм, проектирайки везни за Карл Шенк. Работата в Шенк не била изключително вдъхновяваща за яркия и находчив Бенц и той решил да се реалокира в Пфорцхайм, с цел да строи мостове за компанията на Братя Бенкисер.

По време на интервала си в Бенкисер, Бенц се среща с бъдещата си брачна половинка Сесили Берта Рингер. По това време, както Бенц, по този начин и Берта не подозирали, че тя ще играе значима роля в бъдещите му изобретения и бъдещето на автомобилната промишленост.

След годежа им Бенц дружно с Август Ритър отворили машинен магазин в Манхайм. За страдание първата година от бизнеса протекла доста зле за Бенц. Ритър се оказал обезсърчителен и инструментите им били иззети.

Това кара Берта да вземе заем против зестрата си, с цел да може Бенц да изкупи каузи на Ритър в бизнеса. След това магазинът се трансформирал в Леярна и механична работилница за желязо.

Проблемите не престават през 1870-те години, само че план, който Бенц започва през втората част на десетилетието, ще промени живота им вечно. Този план, несъмнено, бил първият двутактов мотор на Бенц. След доста разочарования и неуспехи, моторът е дефинитивно приключен през декември 1879 година и на 28 юни 1880 година той получава патент за него.

Бенц декларира: „ Колкото повече си тананика, толкоз повече отдалечава терзанията от сърцето ми “. Двутактовият дизайн е бил единственият му избор, защото четиритактов мотор към този момент имал патент, публикуван на Николаус Август Ото през 1877 година

Около 1881 година Бенц взима нови сътрудници, с цел да финансира на компанията си, Емил Бюлер, сполучлив локален фотограф и брат му. Бенц бил виновен за производството на стационарните си мотори, до момента в който Емил се грижел за продажбите и маркетинга на бизнеса. За страдание Емил наел продавач на име Ото Шмук, който най-после похарчил повече пари, в сравнение с събрал.

След това дребната компания трябвало небрежно да кандидатства за заем от банки в Манхайм. Първото условие за заема било Бенц да образува корпорация. Така през октомври 1882 година е основан Gasmotoren Fabrik Mannheim с деветчленен съвет на шефовете.

Въпреки че нещата се подобрили за компанията, Бенц бил трагичен. Той влезнал в спор с всички вложители за редица дизайни, като най-забележителните са проектите му за дребен мотор, задвижващ купе. Когато разкрил проектите си за купето с мотор, някои от вложителите даже се усъмнили в здравия му разсъдък!

През 1883 година Бенц взема решение да подаде оставка от компанията. Той написа: „ През тези дни, когато бедствието се случи в морето на живота, единствено един човек чакаше до мен. Това беше жена ми. Безстрашна и смела, тя издигна нови платна от вяра. “

Състоянието на Бенц се трансформира, когато заниманието му за цялостен живот да кара велосипед го води в сервиз за колела в Манхайм, където се среща с Макс Каспар Роуз и Фридрих Вилхелм Еслингер. Тримата вземат решение да работят дружно и основават нова компания, известна като Benz & Companie Rheinische Gasmotoren-Fabrik, обичайно наричана Benz & Cie.

Новата компания бързо се разраснала, като главната й търговия била производството и продажбата на стационарния мотор на Бенц. Със постоянни приходи Бенц можел да работи по някои от старите си пристрастености и планове, като главният бил дизайнът на карета с мотор.

Той обаче имал един дребен проблем. Сегашната му гама мотори били прекомерно огромни и тежки за структурата на самоходните файтони. Решение на този проблем било обезпечено от локален пожар в Манхайм. Пожарът почнал, когато купа с бензен, която се употребява за разчистване на работни ръкавици, се запалила от искра.

Бенц бил уверен, че мощно летливата течност може да се употребява за задвижване на мотор, стига да може да се управлява детонацията му. Той решил да си намерения по казуса и скоро направил система от бобини. Тази нова усъвършенствана система от бобини употребила свещ, която той самичък проектирал.

Без да знаят за Бенц, и други работели по сходен план. Даймлер и Майбах били стигнали до същите изводи като изобретателя и също работили по построяването на моторизирани файтони. Интересното е, че нито един от тях не бил чужд за другите.

Единственото желание на Бенц тогава бил интегрирания метод при създаването на патентната моторна кола, т.е. моторите, шасито и задвижващите съставни елементи, обединени в едно цяло – моторизираната карета. Ето няколко забавни обстоятелството за първия автомобил в света, Benz Patent Motorwagen.

  1. Това е първият в света „ сериен “ автомобил и 25 серийни версии на автомобила са продадени сред 1886 и 1893 година
  2. Първият автомобил в света имал единствено три колела, защото Бенц не бил удовлетворен от системите за ръководство, предлагани за четириколесни коли през 1886 година.
  3. Първият автомобил в света имал единствено 10 км. пробег. С тегло към 100 кг, той бил доста лек съгласно стандартите, като всички значими детайлности към момента се намират през днешния ден в множеството мотори с вътрешно горене.
  4. Двигателят бил запалван посредством ръчно завъртане на огромния маховик.
  5. Основни характерности били тръбната стоманена рамка, наподобяваща подкова, диференциалът и високите един метър три колела със спици, наподобяващи тези на велосипед.
  6. Първоначалната цена на транспортното средство през 1885 година е 1000 $.
  7. Ръчно зашита кожена седалка и гладък дървен под представлявали единствения разкош.
  8. Съпругата на Бенц, Берта, финансира процеса на развиване от парите си за зестра. Според актуалното право тя би получила патентните права, само че омъжените дами по това време нямали право да аплайват за патенти.
  9. Уникалният метод на Берта да популяризира Patent-Motorwagen бил, като кара в първото автомобилно пътешестване на дълги дистанции без знанието на брачна половинка си, с цел да показва надеждността на автомобила като средство за пътешестване на дълги дистанции. Тя става първият водач на дълги дистанции в автомобилната история.
  10. Берта се демонстрира като монтьор, почиствайки карбуратора с щипката за шапката си и употребявайки жартиера, с цел да изолира жица. Тя също по този начин моли локален обущар да закове кожа върху спирачните блокове, когато те се износили, като по този метод изобретила спирачната накладка.

Легендарна машина с умерени данни за консумация, Motorwagen за жалост не е идвал с управление за лидера. Ако имало такова, евентуално щяло да написа нещо сходно: „ За да стартирате мотора, пламенно завъртете маховика откъм гърба, откакто към този момент сте задействали запалването благодарение на ключа под седалката и регулирайте подаването на въздух за мотора благодарение на ръчното колело. Задействането на скоростния лост реалокира ремъка от ролката на луфт към задвижващата ролка за пускане. Този лост можел да се употребява за ръководство на потеглянето, скорост на автомобила (лост напред) и спирачка (лост назад). И най-после, кормилното ръководство на зъбчатата рейка за единичното предно колело се задействало от извънредно високо състояние, като се употребила централно ситуирана отвесна манивела пред седалката ”.

От това изложение до днешните електронни книги и кола в космоса, колите сигурно са минали дълъг път!!!

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР