В сравнение с миналата година произшествията, на които сме реагирали,

...
В сравнение с миналата година произшествията, на които сме реагирали,
Коментари Харесай

На 31 000 произшествия е реагирала пожарната от началото на годината


" В съпоставяне с предходната година произшествията, на които сме реагирали, са по-малко. Те са към 31 000, предходната година за същия интервал сме реагирали на малко над 35 000. Но не би трябвало да бъдем прекомерно спокойни. Трябва да сме виновни и деликатни ". Това съобщи пред БНР основен комисар Александър Джартов - шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Вчера имаше мощен дъжд освен в Хасковото, само че и в региона на Горна Оряховица, уточни той. По думите му за Хасково са получени 12 сигнала за паднали дървета и наводнени дворове. В региона на Маджарово пък има паднала гръмотевица, която е провокирала пожар. Там се е наложило и потреблението на хеликоптер. 

" От една страна имаме дъжд, който наводнява, въпреки това - мълнии, които провокират пожари ". 

Към момента пожарът от гръцка страна е на 3-4 км. от границата, заяви Александър Джартов и добави: 

" Имаме подготвеност. Държим връзка с сътрудниците от Гърция, които го гасят. Ако няма мощен вятър, не би трябвало да има проблем ". 

Гръцките пожари

Българските пожарникари са в региона на Комотини, сподели основен комисар Джартов. 

" Вчера правиха гасителни дейности. Те е трябвало да предотвратят наново обновяване на пожара. Казаха, че има много мощен вятър, който е създавал спомагателни усложнения ". 

Директорът на пожарната означи, че в взаимозависимост от потребностите в Гърция ще се реши какъв брой да останат нашите пожарникари там:

" Единият вид е да се приберат идната седмица, втората опция е да останат още една седмица, а третата - да бъдат ротирани идната седмица ". 

По думите му българските чиновници са доста добре готови и екипирани: 

" Не им е за първи път да вземат участие в гасенето на комплицирани пожари. За тях не е нещо непознато за тях ". 

Превенция

Капацитетът, който имаме във връзка с горските пожари, е много по-добър от този, който имахме през 2000 година, акцентира Джартов. Според него изключително значимо е да се отделя повече внимание на предварителната защита. 

Той счита, че горските пожари в последните години не са чак толкоз тежки и комплицирани, както бяха през 2000 г. 

По думите му човешката активност е главен фактор за пораждане на горските пожари - над 90%. Директорът на пожарната уточни, че са осъществени над 160 инспекции тук-там, които допускат потребление на огън, и към този момент са формирани 7 акта за определяне на административни нарушавания на жители, които употребяват открит огън на непредвидени за това места. Има наказания, макар че установяването на причинителите от време на време е предизвикателство, сподели още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР