В споровете между БСП и ГЕРБ по темата да се

...
В споровете между БСП и ГЕРБ по темата да се
Коментари Харесай

Народният представител Антон Тодоров се отказа от кандидатурата си за председател на Комисията по досиетата

В разногласията сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ по тематиката да се закрие или да се резервира Комисията по досиетата, и кой да я оглавява се включи и президентът Румен Радев. Той дефинира кандидатурата на депутата Антон Тодоров от ГЕРБ като насмешка с обществото и предишното. Държавният глава изясни, че въпросът да се закрие ли комисията или да се резервира изисква сериозен спор, а на дневен ред е кой ще бъде ръководителят ѝ. Според него назначението на Антон Тодоров за ръководител ще бъде все едно бракониерът да се назначи за горски.
Кандидатурата на Антон Тодоров е единствената оповестена досега. На 28 септември от Българска социалистическа партия се оповестиха за закриване на Комисията по досиетата и за основаване на Институт за национална памет, в който да попаднат всички дейни единици от активността на Държавна сигурност. От ГЕРБ дефинираха предлагането като несериозно и повече спекулативно, в сравнение с действително, и получиха поддръжката на Съюза на репресираните. Тогава те показаха и поддръжката си за кандидатурата на Антон Тодоров за ръководител. Ден по-късно, Антон Тодоров разгласи, че е приел да бъде номиниран за ръководител на Комисията по досиетата. Срещу кандидатурата му за поста обаче се оповестиха публицисти, преподаватели, откриватели, създатели, общественици и политически обединения.
След като стана ясна позицията на президента, от ПГ на ГЕРБ предложиха анулация на процедурните правила за избор на нов състав на Комисия за досиетата. В декларацията си групата предлага тематиката да се дебатира с дейното присъединяване на парламентарно показаните партии, неправителствени организации, жители и публични организации. От ГЕРБ разясняват, че осветляването на цялата истина за комунистическия режим не би трябвало да бъде политизирано и манипулирано, а бъдещата законодателна активност и състав на комисията би трябвало да бъдат деликатно премислени и разисквани.
След декларацията на ГЕРБ във „ Facebook “ депутатът Антон Тодоров написа: „ Комисията по досиетата е към този момент в предишното ми. Продължавам напред! ".
„ Фокус “ напомня: Комисията по досиетата е основана със закон в края на 2006 година. Тя реализира държавната политика за разкриването, оповестяването и съхраняването на документите на Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска. За ръководител на комисията е определен Евтим Костадинов, народен представител от Българска социалистическа партия, който извършва длъжността към този момент втори мандат. Комисията се състои от ръководител, зам.-председател, секретар и шестима членове. През втория си мандат членовете й са с двама по-малко. Комисията се регистрира пред Народното събрание с отчет на всеки шест месеца.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР