В споразумението между Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания БОТАШ

...
В споразумението между Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания БОТАШ
Коментари Харесай

Румен Петков: В споразумението между „Булгаргаз“ и турската компания БОТАШ има серия от тревожни неясноти

В съглашението сред „ Булгаргаз “ и турската държавна енергийна компания БОТАШ има серия от неясноти, съобщи пред медиите в Плевен ръководителят на АБВ Румен Петков. Той уточни, че от документа не излиза наяве какви са изискванията за достъп до терминалите и газопреносната мрежа – в Турция има и държавни и частни терминали, оповестиха от пресцентъра на АБВ.

Петков изясни, че страната ни е част от европейската газова инфраструктура с  гаранция за транспарантно ценообразуване на достъпа и преноса. От съглашението сред българската и турската компании не излиза наяве нито на каква цена ще бъде обезпечен достъпа и преноса, нито кои терминали ще употребяваме. Тук няма гаранции за ефикасен надзор и паниката за това идва и от страна на бизнеса, сподели още Петков. 

Въпрос също е и „ Булгаргаз “ ще организира ли нови търгове за тези процедури, сподели още ръководителят на АБВ и даде редица образци в тази посока за активност на компанията в околните месеци, която буди подозрения откъм бистрота и работа в полза на страната. 

Неясно в съглашението остава и по какъв начин количествата газ от Турция влизат в Европа – има ли контракт сред „ Булгартрансгаз “ и БОТАШ по този начин, че единствената допустима оперативна точка – „ Странджа “ – да бъде част от европейската газова инфраструктура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР