В спора кой да плаща болничните и как да се

...
В спора кой да плаща болничните и как да се
Коментари Харесай

Лекари искат санкции и за пациентите при фалшиви болнични

В разногласието кой да заплаща болничните и по какъв начин да се спре издаването на прекомерно доста листове се включиха и персоналните лекари с предложение отговорност да носят и самите пациенти. Тези, които не съблюдават рекомендациите в болничния си лист, да бъдат глобени, в това число с санкции и неплащане на болничните, желаят от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Предложението е част от мнение на сдружението по плана за промени в Правилника за устройство и организация на работата на органите на здравната експертиза, написа в. " Сега ".
От години от нормативната уредба е отпаднала опцията и пациентите да носят отговорност при неспазване на рекомендациите в болничния лист. Затова в този момент никой не ревизира дали те в действителност се лекуват, няма и наказания, в случай че вместо у дома са на морето. Така ползвателят на болничния получава " имунитет ", само че се основават и условия за прекачване на виновност и търсене на отговорност у лекарите, означават общопрактикуващите.
" Злоупотребата с права е неразрешена от конституцията, която е с директно деяние, само че с цел да е ефикасна тази възбрана, би трябвало да има система за надзор и наказания за злоупотребяващите ползватели на болнични листове ", допълват от сдружението.
Според тях актуалната нормативна уредба позволява ползвателите на болнични да злоупотребяват безнаказано и по тази причина би трябвало да има текстове, които дефинират неспазването на режима и неявяването на контролни прегледи като нарушаване, за което нарушителят носи отговорност и търпи наказания.
Те би трябвало да бъдат " отменяне на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ; оповестяване на отсъствието за самоотлъчка; налагане на парична глоба на ползвателя ". Според лекарите контролът на това дали пациентите съблюдават болничните си, е леснопостижим, като може да бъде планов, на инцидентен принцип или по сигнал на заинтригуваните страни като осигурители, Национален осигурителен институт или трети лица.
Заради злоупотребите с болнични, които по оценка на бизнеса са сред 750 000 и 1 млн. случая, бизнесът желае промени в режима на погашение на компенсациите. Част от работодателите упорстват да се върне остарялото състояние и Национален осигурителен институт да поеме болничния от първия ден.
Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) излезе с радикална концепция първите 3 дни въобще да не се заплащат, която след това бе смекчена до предложение отговорността да се носи солидарно - първите два дни да са изчаквателни и за сметка на болния, третият и четвъртият да са за сметка на работодателите, а от петия ден нататък да поема Национален осигурителен институт.
Институтът изрично отхвърля да поеме още веднъж първите три дни, макар че против тях стоят осигуровки. Според обществения министър Бисер Петков решението би трябвало да се търси в ограничение на броя на болничните листове, които заплаща работодателят в границите на една година, а също и на периода на отпуска, който може да се дава от персоналния доктор.
" Прекратяването на практики като болнични за вървене на море или за копаене на картофи става единствено с надзор. Когато пристигна пациент и каже, че го боли, ние няма по какъв начин да знаем дали в действителност го боли, тъй като това е субективно нещо ", разяснява ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. Пациентът може да съобщи, че има температура, само че не и сега, тъй като е пил лекарство.
До 2012 година е съществувал правилник, съгласно който Национален осигурителен институт и районните здравни инспекции са имали право да ревизират - по сигнал на шеф или при планова инспекция, дали болните съблюдават наставления им режим. Ако се окаже, че болен, който би трябвало да лежи, въобще не си е у дома, болничните са били анулирани или служащите са прибирали парите и са търпели дисциплинарни наказания. " Правилото работеше добре за преустановяване на измамите ", изясни доктор Костадин Сотиров от УС на сдружението. Така да вземем за пример се оказало, че половината от отбор на турне в чужбина е в болнични.
Сотиров прикани да отпаднат и в този момент настоящите нормативни текстове, които задължават персоналните лекари да издават болнични за махмурлук.
Абсурд
Лекарите желаят да се отстрани хартиеният документ " Лична амбулаторна карта ", който продължава да се употребява като източник на информация за употребените болнични, макар че от 3 години работи софтуерът на Национален осигурителен институт за регистрация на болничните.
" Този програмен продукт разрешава подробна обработка на информацията за издадените болнични по брой, брой дни, доктор, който е издал документа, както и всяко лице, получило болничен. Тази информация е налична както за лекарите, които издават болнични листа, по този начин и за специалистите от Национален осигурителен институт ", аргументират се джипитата.
" Но информацията в ЛАК се вписва на ръка и не предстои на електронна обработка, а и няма смисъл да се обработва, защото съществува в електронна база данни. Логично поражда въпросът, който няма логичен отговор: за какво би трябвало се изисква ЛАК и да се попълня на ръка? ", питат се от сдружението и оферират амбулаторната карта да заеме мястото си в музея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР