В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа фейсбук от

...
В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа фейсбук от
Коментари Харесай

Наистина ли сме похарчили 1 млрд. лв. да храним и поим украинските туристи

В споделен стотици пъти пост в обществената мрежа фейсбук от 20 май 2023 година ръководителят на партия " Възраждане " Костадин Костадинов твърди, че за украинските жители, получили краткотрайна протекция в България, са предоставени близо 1 милиарда лева от държавния бюджет.

" До момента сме дали съвсем 1 млрд лева държавни пари за прехрана на украинските туристи ", написа той в обявата (без редакторска намеса).


С тематиката се захваща през днешния ден за инспекция на обстоятелства.
Твърдение: За украинските бежанци в България са изхарчени съвсем 1 милиарда лв. от държавния бюджет
Най-големите разноски, свързани с грижите за украинските жители, потърсили протекция в България, са направени за обезпечаването на заслон. С решения на Министерски съвет №144 и № 145 от 10.03.2022 година украинските жители, избягали от военните дейности в страната си, получават краткотрайна протекция за България. Те имат право на помощ за подслоняване и изхранване, като средствата за това се изплащат от бюджета на Министерството на туризма.

От началото на съществуването на филантропичната стратегия за Украйна досега изплатените от Министерството на туризма средства са общо 234 млн. лева, като от тях 140 млн. лева са били европейски от неусвоени средства по европрограми за интервала 2014-2020 година Останалите, т.е. 94 млн. лева, са от държавния бюджет, оповестиха за БНР от пресцентъра на министерството.

На украинските жители с предоставена краткотрайна протекция са предоставяни и здравни грижи. В тази връзка през 2022 година с разпореждане на Министерски съвет № 412 от 08.12.22 г. по бюджета на Министерството на здравеопазването са утвърдени спомагателни средства в размер на 447 590 лева, показват от пресцентъра на ведомството. Тези финанси са за даване на трансфер по бюджета на НЗОК за 2022 г. за възнаграждение на оказана здравна помощ на лица с предоставена краткотрайна протекция - украински жители, за интервала до влизане в действие на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравното обезпечаване.

Освен това по бюджета на здравното министерство с разпореждане на Министерски съвет № 105 от 30.05.2022 година, изменено с постановление № 194 от 22.07.2022 г. са предоставени средства за финансиране на действия на Българския Червен кръст във връзка със засиления миграционен напън на жители от Украйна. Допълнителните средства са за обезпечаване на средства за подписано съглашение сред БЧК и Сдружение " Национална асоциация на доброволците в Република България " по отношение на действието на контактен център към Правителствения информативен портал за Украйна.

Здравното министерство е предоставило на БЧК през 2022 година 240 480 лева за финансово застраховане на дейността на контактния център до месец февруари 2023 година

Поради нуждата от продължаване на активността на контактния център за връзка с идващите лица от Украйна до края на 2023 г. и надлежно обезпечаване на средства на тази активност с решение на Министерски съвет № 222 от 30.03.2023 г. е утвърдена допълнителна авансова дотация от Министерството на здравеопазването за Българския Червен кръст в размер на 250 хиляди лева Това са надлежно суми от по 25 000 лева на месец за интервала от март до декември 2023 година, т.е. 125 000 лева до края на сегашния месец юли.

От Министерството на труда и обществената политика също са правени разноски, свързани с украинските жители с краткотрайна закрила на територията на страната ни. От пресцентъра на министерството обясниха, че основна поддръжка в региона на интеграцията на пазара на труда и менторство на украинските жители със статут на краткотрайна протекция, пристигнали в България след 24.02.2022 година, те получават през план " Солидарност ". Той се осъществя от Агенцията по заетостта по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014 - 2020 година

От стартирането на плана до 7.07.2023 година са почнали работа 3084 души. Изплатените досега средства са 7,3 млн. лева, които включват разноски за претовареност на наетите лица от целевата група, интеграционна добавка за настаняване, тласъци за работодателите, които са запазили заетостта на заетите лица, както и менторство. 

По стратегии за образование и претовареност към Агенцията по заетостта, които са субсидирани със средства от държавния бюджет, е обезпечена претовареност на 17 временно пребиваващи украински жители. На работодателите, които са ги наели, са изплатени средства в размер на 42 000 лева

От страна на Агенцията за обществено подкрепяне на украинските жители с предоставена краткотрайна протекция се отпуска еднократната помощ по реда на член 16 от Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне (ППЗСП). От 1 юни тя е увеличена от 375 лева на до 1512 лева За периода от 24.02.2022 година до 30.06.2023 г. дирекциите " Социално подкрепяне " в страната са отпуснали на украински жители и техните фамилии 51 590 еднократни помощи на обща стойност 17,7 млн. лева. Подкрепа от Агенцията за обществено подкрепяне е оказана и посредством проект  " Предоставяне на ваучери за обезпечаване на храни и артикули от първа необходимост за разселени лица от Украйна ". Той е финансиран по Оперативна стратегия за храни и/или материално подкрепяне 2014 – 2020 година (ОПХОМП), съфинансирана от Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица в България. Към 30.06.2023 година са изразходвани 3,9 млн. лева за 39 478 бр. ваучера за разселени лица.

Освен това в рамките на интервенция " Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19 " към Оперативна стратегия за храни и/или материално подкрепяне 2014 - 2020 г. общо 243 души, напуснали територията на Украйна и с възложен статут на краткотрайна протекция, са получили 648 броя топли обяда на обща стойност 2067 лева

От Министерство на образованието и науката оповестиха, че на просветителните институции са възобновени общо 69 696,98 лв. за извършено в допълнение образование по български език като чужд за деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, търсещи или получили интернационална протекция или краткотрайна протекция, в това число от Украйна. Сумата не е единствено за украински деца, а включва всички деца с предоставена протекция или с процедура за разглеждане на даване на статут.

От Държавната организация за бежанците при Министерския съвет не са правени специфични разноски, свързани с украинците с краткотрайна протекция, нито на ведомството са били превеждани спомагателни средства с тази цел. Агенцията има ангажимент единствено към активността, обвързвана с регистрация и пререгистрация на жителите от Украйна с краткотрайна протекция в страната ни, прецизират от пресцентъра на институцията. Всички разноски от страна на ДАБ в този развой са за сметка на бюджета на организацията, който не е променян поради украинските жители. Средства, свързани с техния престой и грижите за тях, са предоставяни за разпределение на горепосочените министерства на туризма, образованието, опазването на здравето, труда и обществената политика.
Заключение 
Твърдението, че от държавния бюджет са изхарчени близо 1 милиарда лв. за украинските бежанци, е НЕВЯРНО. За разноски, свързани с настаняване, здравни грижи, подкрепяне за претовареност и просветителни потребности на украински жители и техните деца, от държавния бюджет, както и по европрограми, все още са изхарчени близо 264 млн. лева, по-голямата част от тях неусвоени еврофондове за интервала 2014-2020 година, сочи информация на данни, предоставени от институциите, заети с грижата за бежанците.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР