В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират

...
В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират
Коментари Харесай

В списъка на Петков са и Пеевски, Борисов и Владислав Горанов

В листата с имена на хора, предаден на прокуратурата, попадат и политици. Сред тях са депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, бившият министър председател Бойко Борисов поради случая „ Мата Хари ” и на екс министърът на финансите Владислав Горанов. " За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, пристигнала от Божков, че му е носел пари. Не споделяме кой е отговорен. Просто желаеме да знаем, когато има очевидец, подготвен да дава пари на политик, какво е направила прокуратурата. Ако сме сигурни, че държавното обвинение си е свършило работата по тези въпроси, ще е едно в действителност положително начало ". Това съобщи в особено изявление за Нова тв министър председателят Кирил Петков.

Той изясни и по какъв начин е почнал казусът с образуването и предаването на Прокуратурата на листата с имена на хора, които съгласно министър-председателя би трябвало да бъдат разследвани и проверявани. " Главният прокурор пристигна при мен да приказваме по значими въпроси, тъй като моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах за какво нямаме резултати по това, за което цялото общество приказва от заран до вечер. Той попита какво имам предвид и аз тогава споделих няколко имена. След това той потегли да изисква листата. В него ограничих имената до 19 и предадох листата на 20-ия ", сподели Петков.

„ Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не би трябвало да има човек над закона. Всички би трябвало да са под един критерий - това е новото предписание ”, безапелационен бе Петков.

Като най-големия успех на държавното управление до този миг той дефинира метода, по който ръководи Коронавирус вълната до този миг. " Създадохме нова система за това и тя проработи сносно. Не се наложи да затваряме страната ", изясни министър-председателят. 

Той призна, че ръководещите непрестанно вършат неточности. " Никой не се е родил теоретичен. Сигурен съм, че вършим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, само че като тим обединението прави доста неща ", разяснява министър-председателят.

Той разкри още, че е допустимо зеленият документ да отпадне още през април. " Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система. Няма политика в тематиката за зелените документи. Управляваме на база данни. Когато падне заетостта на интензивните кревати и няма риск за здравната система, или в случай че се повиши процентът на имунизациите, документът ще отпадне. Никой не желае той да остава, само че би трябвало да сме сигурни, че няма да има отрицателни последствия. Вълната на Омикрон минава. Ако данните се запазят такива, ще се мисли за унищожаване на тази мярка. Сега сме на 600 заети интензивни кревати. Паднем ли до към 100, това ще е добра граница ", разясни Петков. 

Петков съобщи, че не знае с какви тъкмо претекстове правосъдният министър Надежда Йорданова ще изиска публично оставката на основния прокурор Иван Гешев, само че вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани.

„ Ако се внесат ясни доводи за какво Гешев би трябвало да бъде отстранен и Висш съдебен съвет не ги одобри, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, макар обстоятелствата. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия правосъден съвет по-скоро ”, разяснява още министър председателят.

„ Надявам се, след Бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да притеглим експерти, само че такива от отвън България, с цел да нямат връзка с тези, които би трябвало да проверяват в страната. Все още нямаме имена ”, разясни министър-председателят. И добави, че би се радвал някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев също да работи за държавното управление.

„ Харесвам го, работихме добре в първото служебно държавно управление. И той желае смяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас - дали ще е в Министерство на вътрешните работи или друго ”, съобщи Петков.

Спекулации с Плана за възобновяване не би трябвало да има, безапелационен е министър председателят във връзка опасенията, че България може да загуби пари от Плана. 

„ Той беше изпратен в Брюксел, имаше корекции, ние дадохме оферти за такива. Сега се разискват и отзивите са положителни. От наша страна нищо не се забавя. Направихме и нещо доста значимо - заместихме парогазовата централа с опция за слънце и акумулатори. Няма риск да загубим парите по Плана. Важно е обаче да ги изхарчим по най-хубавия метод ", изясни Петков. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР