В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират

...
В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират
Коментари Харесай

Кирил Петков: Заради Мата Хари Борисов фигурира в списъка ми

" В листата с имена на хора, предаден на прокуратурата, попадат и политици. Сред тях са депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски, някогашният министър председател Бойко Борисов поради случая " Мата Хари " и на някогашния министър на финансите Владислав Горанов. За последния желаеме да разберем дали е вярна информацията, пристигнала от Божков, че му е носел пари. Не споделяме кой е отговорен. Просто желаеме да знаем, когато има очевидец, подготвен да дава пари на политик, какво е направила прокуратурата. Ако сме сигурни, че държавното обвиняване си е свършило работата по тези въпроси, ще е едно в действителност положително начало ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

Той изясни и по какъв начин е почнал въпросът с образуването и предаването на прокуратурата на листата с имена на хора, които съгласно министър-председателя би трябвало да бъдат разследвани и проверявани.

Главният прокурор пристигна при мен да приказваме по значими въпроси, тъй като моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах за какво нямаме резултати по това, за което цялото общество приказва от заран до вечер. Той попита какво имам предвид и аз тогава споделих няколко имена. След това той потегли да изисква листата. В него ограничих имената до 19 и предадох листата на 20-ия, показа Петков.

" Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не би трябвало да има човек над закона. Всички би трябвало да са под един критерий - това е новото предписание ", безапелационен бе министър председателят пред Нова телевизия.

Като най-големият триумф на държавното управление до този миг той дефинира метода, по който ръководи Коронавирус вълната до този миг.

" Създадохме нова система за това и тя проработи сносно. Не се наложи да затваряме страната ", изясни министър-председателят.

Той призна, че ръководещите непрестанно вършат неточности.

Никой не се е родил теоретичен. Сигурен съм, че вършим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, само че като тим обединението прави доста неща, разяснява министър-председателят.

Той разкри още, че чака зеленият документ да отпадне до месеци.

Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система, разясни Петков.

Петков съобщи, че не знае с какви тъкмо претекстове праовсъдният министър Надежда Йорданова ще изиска публично оставката на основния прокурор Иван Гешев, само че има вяра, че те ще бъдат добре аргументирани.

" Ако се внесат ясни доводи за какво Гешев би трябвало да бъде отстранен и Висш съдебен съвет не ги одобри, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, макар обстоятелствата. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия правосъден съвет по-скоро ", разяснява още министър председателят.

Надявам се след бюджета един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да притеглим експерти, само че такива от отвън България, с цел да нямат връзка с тези, които би трябвало да проверяват в страната. Все още нямаме имена, разясни министър-председателят и добави, че би се радвал някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев също да работи за държавното управление.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР