В специално интервю за „Хоризонт“ главният прокурор на ЕС Лаура

...
В специално интервю за „Хоризонт“ главният прокурор на ЕС Лаура
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши: Целта ми е европейската прокуратура да е готова до края на годината



В особено изявление за „ Хоризонт “ основният прокурор на Европейски Съюз Лаура Кьовеши съобщи, че е допустимо да бъдат преразглеждани към този момент затворени каузи по случаи със корист с европейски средства.

Кьовеши посочи, че европейската прокуратура ще може да бъде сезирана от жители, частни компании и институции и акцентира, че нейна цел остава прокуратурата да проработи до края на тази година.

Госпожо Кьовеши, да стартираме с главния въпрос - може ли да чакаме европейската прокуратура в действителност да проработи през ноември, както беше планувано?

Когато приказваме за старт на европейската прокуратура, би трябвало да имаме поради три съществени казуса. Първият е обвързван с назначението на европейските прокурори. Те ще съставляват колегиума на европейската прокуратура, който пък би трябвало да одобри основни документи като вътрешни процедурни правила и да взема основни решения като, да вземем за пример, за политиката на европейската прокуратура. Така че без колегиума не можем да стартираме. Европейските прокурори трябваше да бъдат назначени през декември предходната година, само че Малта не предложи задоволително избираеми претенденти. Решение обаче бе открито при немското председателство и се надявам, че те ще бъдат назначени скоро. Вторият въпрос се отнася до европейските делегирани прокурори. Те ще работят върху по случаите в участващите в прокуратурата страни членки и е ясно, че не можем да стартираме без тях. Страните членки би трябвало да предложат претенденти, които колегиумът да назначи. Надявам се да приключим споразуменията с всяка страна членка за броя на европейските делегирани прокурори през юли, тъй че те да могат да изберат подобаващия брой претенденти допустимо най-бързо. В този смисъл разбирам, че участващите страни членки са на друго равнище на подготовка, само че моята цел остава европейската прокуратура да е подготвена до края на тази година. Третият въпрос, несъмнено, е обвързван с бюджета, тъй като без нужните парични и човешки запаси не можем да стартираме, а към момента сме в развой на договаряния.

Дали плануваните средства в европейския бюджет за идващите 7 години ще бъдат задоволителни за тази цел?

Когато приказваме за бюджета на европейската прокуратура, в началото бе планувано да ни бъдат отпуснати 13.2 млн. евро за 2021-ва година. След това осведомих Комисията и Европейския парламент, че този бюджет явно е занижен. Тогава Комисията се съгласи да предложи 37.7 млн. евро. Представете си, че са ви подготвили дълго и мъчно пътешестване на задача от голямо значение, дали са ви ключовете от колата и внезапно откривате, че тя няма мотор и колела. Вие посочвате този проблем и ви обезпечават мотор и три колела. Изглежда ужасно, можете да кажете че вашият капацитет за подвижност е утроен. Но това значи ли, че можете да извършите задачата си? Използвам този образец, с цел да покажа, че имаме потребност от още усъвършенствания за 2021-ва година и по-нататък. Освен това към момента ни липсва личен състав в централния офис, което считам за нещо главно. Така че с цел да обезпечи същинска добавена стойност в комплицираните трансгранични следствия, европейската прокуратура ще се нуждае от собствен изчерпателен потенциал. Затова сега преговаряме, с цел да извоюваме по-голям личен състав на централно равнище тук, в Люксембург.

Преди повече от месец основният прокурор Иван Гешев заяви, че е провел диалог с вас за разширение на компетентността на европейската прокуратура. Ще кажете ли повече?

Мога да потвърдя, че организирах диалог онлайн с основния прокурор на България. Разговаряхме за старта на европейската прокуратура и обвързваните с това проблеми, по-точно европейските делегирани прокурори. Но в този миг всичко е конфиденциално и не мога да оповестя никакви детайлности. Надявам се най-после да реализираме съглашение, откакто приключим консултациите с всички страни членки. Това беше първата стъпка - срещнахме се, обсъдихме разнообразни въпроси, само че не мога да оповестя нещо, което не е дефинитивно. Важно е обаче да се каже, че съгласно началните оценки, европейската прокуратура трябваше да стартира с 32-ма делегирани прокурори. Аз обаче споделих, че не е допустимо тя да започва, в случай че нямаме повече делегирани европейски прокурори. Сега имаме пари за 140 европейски делегирани прокурори в 22 страни членки. Това значи, че минимумът, който се дава от регламента, е по двама делегирани прокурори за всяка участваща страна членка.

Смятате ли, че механизмът за съдействие и инспекция изигра плануванаъа си роля за България и Румъния?

Не мога да разясня за България, тъй като не знам детайлности. Мога обаче да кажа, че за Румъния беше потребен инструмент за промяна в правосъдната система, за приемането на ново законодателство, както и за постигането на повече успеваемост в битката против корупцията. Не мога да разясня за България, тъй като нямам достъп до формалните документи.

Главният прокурор Гешев обаче е заявявал доста пъти, че ползва в България модела, който вие прилагате в Румъния. Съгласна ли сте?

Не съм чула това изказване, не съм наясно какво тъкмо е споделил и по тази причина е доста мъчно да разясня в този миг.

Но несъмнено сте наясно с митингите в България с искане за неговата оставка, както и тази на премиера и на държавното управление. Част от тях са точно по отношение на корупцията и злоупотреби с европейски фондове.

Това са цивилен придвижвания и по принцип не разясня никакви събития, които не са непосредствено свързани с моята позиция.

Дали завършени каузи за корист с еврофондовете могат да бъдат отворени още веднъж? В България подобен образец е делото по програмата САПАРД.

Европейската прокуратура е прокурорски офис. По принцип, всеки прокурорски офис може още веднъж да отвори дело, което е било затворено от различен. След като обаче едно следствие е завършило, в случай че има нови обстоятелства и обстановка, нормално прокуратурата може да го възобнови. Така е с европейската прокуратура - даже и да е завършила някакво следствие, тя може да го възобнови.

Бихте ли споделили повече за механизма, по който европейската прокуратура ще може да преразглежда към този момент завършени каузи?

Много е мъчно това да се разяснява за европейската прокуратура, тъй като ние ще работим с 22 разнообразни страни членки. Това значи 22 разнообразни престъпни съдилища и 22 разнообразни престъпни процедури. Например в страната, която познавам най-добре - Румъния, в случай че прокурорът затвори обещано дело, този, който е заинтригуван от този случай, може да изпрати недоволство до съда. Съдът би трябвало да реши дали делото да бъде обновено и в случай че реши, че не може, решението е дефинитивно. След това всичко зависи от случая, новите обстоятелства, дали са се появили още забъркани или нови закононарушения, свързани с него, тъй че е доста мъчно да се разяснява. Важно е да се каже, че нашата активност ще се базира върху регулации и във всяка страна-членка европейският делегиран прокурор би трябвало да взема поради националното законодателство. Така че ще забележим къде ще бъде допустимо да се отворят още веднъж каузи и къде не въз основата на вътрешното законодателство.

Може ли хора, които не са в законодателната сфера, т.е., елементарни жители, да ви сезират за наново отваряне на каузи?

Ние имаме наложителна пълномощия. Това значи, че постоянно, когато имаме значима диря и солидна информация, то би трябвало да стартираме следствие. Как да чакаме това да стане на процедура? Има главно две благоприятни условия. Първо жители, частни компании, социална администрация, всяка институция може да изпраща информация посредством нормалните канали - към локалната полиция или който и да било прокурор. Ако обаче се окаже, че казусът попада в пълномощията на европейската прокуратура, те имат правното обвързване да ни го изпратят без никаква пролонгация. Втората опция е всеки - било жител, било частна компания или институция да изпрати информация непосредствено до европейската прокуратура - или до нея в Люксембург, или до делегирания европейски прокурор.

В момента в България е в ход следствие по случай, прочут като „ къщи за тъщи “, обвързван със корист по стратегиите за развиване на селските региони. Имате ли взор върху него?

Нямам достъп до тази информация и по тази причина ще мога да разясня чак, когато европейската прокуратура проработи и получим делата от България. Сега във всички страни членки следствията са конфиденциални и по тази причина не мога да кажа нищо.

Какво бихте желали да кажете на сътрудниците си от страните членки и на европейските институции?

На сътрудниците си от страните членки бих желала да кажа, че би трябвало да си правят работата, да бъдат самостоятелни и смели и се надявам да работим дружно, с част от тях - в европейската прокуратура. Надявам се, че в последна сметка ще разгадаем всички проблеми, свързани с престъпността в нашите страни членки или най-малко да осигурим по-добра предварителна защита и следствие. Колкото до европейските институции, уверена съм, че те са доста заети с това, което би трябвало да свършат. Всички послания, които имах да насочва към Европарламента, към този момент съм ги отправила в комисията по цивилен свободи и бюджетен надзор и сега нямам нещо особено, което да желая да им кажа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР