В Спасените“ ще ви разкажем за спасената мечта на една

...
В Спасените“ ще ви разкажем за спасената мечта на една
Коментари Харесай

„Спасените“: Деца със Синдром на Даун изненадаха своя терапевт на сватбата ѝ

В „ Спасените “ ще ви разкажем за " избавената " фантазия на една младоженка. Тя е от Бразилия и е терапевт - работи най-вече с деца със Синдром на Даун. Мечтата ѝ била, един ден, когато се омъжи, на сватбата ѝ да участват и нейните дребни пациенти.

Мечтата става действителност, с помощта на една огромна изненада, проведена от брачна половинка Ц. А видеото от тяхната женитба обиколи света и продължава да трогва хиляди.

Адиа (330 гр.), Адриал (420 гр.) и техните родители извънредно пред Кристина Газиева

Синтия Бонфанте Перейра и Жозе Виктор   Влах , благодаря ви , че отделяте време за нас . Видео от вашата женитба продължава да обикаля обществените мрежи . Аз даже останах с усещането , че сватбата е била напълно скоро , а в действителност е била преди няколко години , нали по този начин ?

Жозе: Да, преди три години.

Моментът , в който ти , Синтия , като младоженка , се обръщаш и виждаш дребните шафери , които влизат през вратата на църквата . Разкажи ни , в действителност за какво потекоха сълзите ти , за какво беше толкоз прочувствено за теб ?

Синтия: Аз съм логопед и терапевт на деца със Синдром на Даун и доста обичам моите дребни пациенти. Когато стана ясно, че със Жозе ще се женим, си споделих, че желая и те да участват на моя специфичен ден. Но когато приказвах с отеца, който щеше да води венчавката, той ми сподели, че не е позволено децата да влязат в църквата, без да ми дава съответни аргументи за какво.

Просто не било разрешено. И бях доста тъжна, в същото време и ядосана, тъй като не можех да си обясня тази възбрана. Нямах излаз, одобрих разпоредбите на отеца. И по този начин, по време на венчавката, се бяхме разбрали Жозе да носи сватбените халки във вътрешния джоб на сакото си.

Снимка: bTV

И когато стартира да рови в сакото си, той се забави. Помислих, че е не запомнил халките. Тогава се отвори вратата на църквата. Помислих, че влиза някой да донесе забравените халки. После погледнах по-внимателни и какво да видя? Влизат децата. Оказа се, че Жозе е провел всичко това, с цел да ме изненада, свързал се е със всички фамилии на децата и дружно са спретнали тази изненада.

Кое те разплака ? Самата поява на децата или това , че твоят брачен партньор е вложил толкоз доста сила , за да те изненада и зарадва ?

Синтия: Разплаках се и поради двете. Винаги съм мечтаела на моята женитба да участват и дребните ми пациенти, те са част от моя живот. И когато онази врата се отвори, фантазията ми се сбъдна. И си споделих, че съм щастливка, че имам подобен брачен партньор, който мисли за щастието и за фантазиите ми.

7-годишният Дарин в е единственият български играч във Англия

Жозе , разкажи ни по какъв начин пристигна концепцията за тази изненада , допускам , че тук и отецът доста ти е оказал помощ ?

Жозе: Тя постоянно ми е разказвала какъв брой доста обича работата си. Обича децата, на които оказва помощ. И дружно с отеца измислихме проекта - сякаш той да не позволи наличието им на сватбата, с цел да може най-после изненадата да е в действителност огромна.

Снимка: bTV

Колко време ти лиши , за да подготвиш изненадата ?

Около три-четири месеца, може би. Докато намеря самите родители и се свържа с тях, след това да се срещнем и персонално, а също така трябваше да търсим и специфични тоалети за децата, с цел да бъдат същински шафери.

Те   са толкоз красиво облечени , като герои от приказка .

Синтия: Да, тъкмо по този начин си беше. Майките на тези деца са се погрижили те да бъдат толкоз красиви. Две от децата към момента не можеха да вървят. И тъкмо тогава се е родила концепцията те да влязат в църквата с електрическа количка.

Жозе: Моята концепция беше количката да бъде бяла, с цел да се впише в цветовете на сватбата. Подобна кола имаха моите съседи, по тази причина ги помолих да ми я услужат. Тъстът ми се ангажира да докара колата. И защото е детска кола, я се ръководи с отдалечено. И към този момент на самата женитба когато попитах тъста ми дали всичко е наред с колата, той внезапно се сети, че не запомнил отдалеченото. Настана блъсканица. Тогава майката на една от децата безусловно изхвърча до най-близкия мол и взе чартърен друга кола, с цел да могат децата да се появят с кола по време на церемонията.

Те рисуваха за децата от карловските села, които потънаха под вода

Жозе , очевидно доста обичаш Синтия , за да организираш всичко това ?

Жозе: Да, правилно е, доста я обичам.

На видеото от сватбата обаче виждам и друго ти също не успяваш да сдържиш сълзите си ?

Защото страстта беше голяма. И като видях и Синтия в сълзи, не се сдържах.

Синтия: Това беше най-красивата част от сватбата ни – появяването на децата. А след това Жозе ме изненада и с една мелодия, която се е научил да свири на пиано особено за мен. Много сълзи имаше, доста.

Минали са три години от този миг , само че виждам , че отново текат сълзи ?

Синтия: Продължавам да бъда прочувствена, когато си спомня тези моменти. Знаете ли, първоначално Жозе не знаеше нищо за работата ми, само че последователно стартира да научава каква е ролята ми в живота на децата със Синдром на Даун. Научи и каква роля имат те в моя живот. И по тази причина ми е прочувствено, тъй като и моят брачен партньор ги обикна по този начин, както аз.

Зная , че даже един от фотографите на сватбата ви е бил юноша със Синдром на Даун , нали по този начин ?

Синтия: Да, тъкмо по този начин. За мен беше доста, доста значимо мой пациент да взе участие в моята женитба по един или различен метод. Той беше толкоз благополучен, че сме го присъединили с доста значима задача. И виждаш по какъв начин един човек се усеща пълностоен и има криле.

Снимка: bTV

Жозе: И моята визия за света се промени. До оня миг моят свят беше единствено цифри, защото съм икономист. След като срещнах Синтия, а след това се срещнах и с нейните дребни пациенти, започнах да виждам света и през техните очи.

18-годишната Витория Буено натрупа триумфи, макар увреждането си

Защо съгласно вас това видео в действителност обиколи света и трогна толкоз доста хора ? Как си го обяснявате ? Кое ги докосна ?

Синтия: Според мен хората останаха толкоз допрени и трогнати, тъй като те не имат вяра в качествата и потенциала на децата със Синдром на Даун и изобщо на хората със специфични потребности. Тъжно ми е да го споделям, само че е по този начин - множеството хора не могат да оценят тези дечица, те остават в сянка. А на нашата женитба, тези специфични деца бях под светлините на прожекторите и в центъра на вниманието. И се държаха по този начин, както от време на време не се държат даже децата без проблеми.

Синтия , кое те прави щастлива в работата с тези деца ?

Синтия: Щастлива съм да следя развиването, напредъка им. Да виждам, че помощта ми има смисъл. Защото аз виждам техния капацитет и се стремя да го доразвивам.

София Хирау описа пред bTV за компликациите в живота ѝ, за триумфите и фантазиите

Отскоро сте родители , имате наследник . На какво ви се желае да го научите ? Какво ще знае детето ви за специфичните деца ?

Жозе: Че на света има място за всички ни И че никой не би трябвало да бъде изключван поради разликата си. Всички сме разнообразни.

Снимка: bTV

Синтия: Ще научим сина ни Мигел да вижда индивида. Да го вижда отвън стандарта, да не го съди по обвивката. Да го приема подобен какъвто е, с каквато и специфична нужда да е роден. Да бъде другар на другите.

Благодаря ви този диалог . Благодаря ви за страстта , която надявам се , стигна и до нашите фенове . Поздрави от България !

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР