В Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив кипи

...
В Социалното предприятие за хора с увреждания в Пловдив кипи
Коментари Харесай

Една от малкото у нас работилници за стъклени играчки ВИДЕО

В Социалното дружество за хора с увреждания в Пловдив кипи работа поради направата на стъклени коледни декорации. За поредна година стотици сувенири блестят в центъра на града, с цел да привлекат хората и да издигнат празничното им въодушевление.

В дребната и уютна работилница ежедневно сръчните ръце на чиновниците на прерпдиятието творят най-красивите коледни играчки от същински стъкло. Именно от тук стартира пътят на същинската украшенията от така наречен духано стъкло. За поредна година майсторът на украшенията Иван Станев провежда направата на стотици лъскави декоративни фигури, които стоплят сърцата.

" Интересното е, че тази година е необикновено мощен ползата към тези същински коледни декорации, макар пандемията от ковид ", споделя майсторът с над 40-годишен опит в направата на играчки. И има защо.

Вижте във видеото по какъв начин от една елементарна стъклена тръба може да бъде направена неповторимо красива коледна играчка:



Не доста на брой, само че задоволително изобретателни са майсторите, правещи украшенията в Социалното дружество за хора с увреждания. Финалните линии са тук, където Диана и сътрудниците ѝ нанасят последните цветове и приложения. За тяхното изрисуване се изисква въображение, коледно ентусиазъм, доста топлота и обич. Това е ръчно творчество, ръчна активност и положението на художника се отразява в работата, споделят декораторките.

До скоро изработването на коледни играчки от стъкло се смяташе за един от изчезващите занаяти. Това обаче към този момент не е по този начин, откакто няколко претенденти са изявили предпочитание да научат тънкостите. По време на коледните празници специфичната къщурка на Социалното дружество ще бъде ситуирана на площад Централен и всеки пловдивчанин или посетител на града може да си закупи харесаното от него бижу.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР