в социалните мрежи Пътеките в Младост 1 А затъват в

...
в социалните мрежи Пътеките в Младост 1 А затъват в
Коментари Харесай

Как едно оживено пазарче се превърна в къща за духове

в обществените мрежи " Пътеките в Младост 1 А затъват в отпадъци ", написана от възпитаници от Клуба по публицистика към 125 СУ „ Боян Пенев “, мръсотията е поизчистена. Купищата отпадъци са прибрани небрежно, въпреки че към момента има десетки кашони, складирани в павилион без прозорци, което е пожароопасно. Пътеката е закътана сред Търговския център и друга пътека, която се поддържа, няма видеокамери и като нищо може да възникне пожар.

Публикацията провокира голям брой мнения на жителите на квартала. „ Скоро минах оттова, като сметище е, а беше положително пазарче, което в този момент е населявано от духове “, написа Надя Георгиева. Лили Стоичкова разяснява: „ На една от пътеките лъха на сметище и тоалетна “. В този дух са и другите мнения. Не липсват и злобари, които смятаха, че вместо да пишем, ние би трябвало да почистим мръсотията - обвързване, което имат притежателите на магазините, според наредбата на Столична община за чистотата. Според закона за локалното самоуправление пък би трябвало да се прави надзор по какъв начин се поддържа пространството пред павилионите.



Снимка: Ученици от 125 СОУ

Къде са притежателите и къде е общината?

Проблемът с чистотата на пътеката е доста остарял и е обвързван с това, че не се знае кои са притежателите на затворените павилиони, настояват хората от квартала, които също са възмутени от неналичието на надзор. Наша инспекция сподели, че за разлика от затворените магазини на другите пътеки, на вратите на тези изоставени пространства няма разгласи, че те се отдават чартърен, нито са оставени телефони за контакт. Което евентуално значи, че техните притежатели просто са решили да ги оставят да се разрушат. „ Издирвахме притежатели и стигнахме до извода, че той е единствено един, само че нямаме връзка с него “, сподели един от продавачите в магазинче на пътеките. Той добави, че хората, които имат бизнес в този регион, също желаят да се почисти, само че няма към кого да се извърнат. 



Снимка: Ученици от 125 СОУ

Спасението е в писане на сигнали

Съветите, които дават хората от квартала, са да се пишат непрестанно сигнали до Столична община, с цел да влезе Инспекторатът в контролните си функционалности. „ По въпроси за чистотата сигнали се подават към Инспектората в Столична община. Преди години пуснах три сигнала да почисти общината един тротоар, пристигнаха двама души, които претупаха работата, и изчезнаха “, разяснява и Майя Вацкичева.

От Клуба по публицистика пуснахме още пет сигнала до Инспектората и чакаме дейности от тяхна страни. До момента от Столична община нямаме отговор, макар че първият сигнал го подадохме на 20 октомври.

Проблемът е по-голям от това място и той се отнася за положението на пазарчетата в цяла София. Навсякъде има такива пустеещи павилиони, чиито притежатели са ги „ не запомнили “. Затова считаме, че е време  да се намерения за по-сериозни наказания, които да „ подтикват “  притежателите на такива пространства, да се грижат за тях, или платят за тяхното срутване, в случай че няма да ги употребяват. За да не стават сметище, което е рисково за здравето на хората.

Автори: Вероника Кръстева, Мартин Ненчов, Виржиния Кондева, Клуб по публицистика към 125 СУ “Боян Пенев ”

Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР