В социалните мрежи набира популярност твърдението, че антигенните тестове за

...
В социалните мрежи набира популярност твърдението, че антигенните тестове за
Коментари Харесай

Не, антигенните тестове за COVID-19 не причиняват рак |

В обществените мрежи набира известност изказванието, че антигенните проби за COVID-19 са канцерогенни и тестването може да аргументи ракови болести. Причината – тестванията са стерилизирани с етиленов оксид. Какви са обстоятелствата?



Какво е етиленов оксид и по кое време е канцерогенен?

Етиленовият оксид е прозрачен газ със блудкав аромат, който от десетилетия се употребява за дезинфекция на медицински произведения, както и на някои храни.

Той не е на тестванията за COVID-19. Описан е на опаковката, тъй като е употребен за дезинфекция на назалните тампони, с които се прави тестът.

Етиленовият оксид е открит при започване на 19-ти век, само че чак през 50-те години на 20-ти век да се употребява като стерилизатор в опазването на здравето и хранителната индустрия. Той фактически е систематизиран като канцероген съгласно. В Европейския съюз, стерилизацията на медицински проби с етиленов оксид също е известен способ, който се от Европейската организация по медикаментите. Тестове като да вземем за пример назалните тампони, които се употребяват за тестване на COVID-19, се (проветряват) по няколко часа откакто са били стерилизирани с етиленов оксид, до момента в който не се отстранен всевъзможни останки от веществото.

Този газ е канцерогенен  при дълготрайно поемане в огромни количества. Повечето, които са развили болестни положения в резултат на излагане на етиленов оксид, са такива, които са живели или работили дълго време наоколо до предприятия, употребяващи етиленовия оксид за индустриални цели. Според от 2020-та година, най-популярният метод за излагане на нездравословни количества етиленов оксид е тютюнопушенето.

Канцерогенни ли са назалните тампони, с които ни тестват за COVID-19?

от 2016-а година върху равнищата на етиленов оксид, които остават по назалните тампони, направени от памук или коприна, демонстрира, че равнищата на етилен оксид по тампоните е много под измеримите стойност три седмици след осъществена дезинфекция.

разделя излагането на етиленов оксид на три категории – лимитирано, дълготрайно и непрекъснато. Използването на назални тампони, стерилизирани с етиленов оксид попада в категорията на лимитирано излагане. От организацията пресмятат междинното време, за което се взима проба с назален тампон на към 20 секунди. Ако един човек се тества за COVID-19 два пъти седмично, това значи, че ще бъде изложен на минималното количество етиленов оксид общо 40 секунди седмично. Според английската организация, човек би трябвало да се тества най-малко два пъти седмично в продължение на повече от 40 години, с цел да премине в категорията на дълготрайно излагане на етиленов оксид.

Въпреки че тези известия се появяват в обществените медии у нас едвам в този момент, те от дълго време са известни в други елементи на света и са били неведнъж проверявани и опровергавани –,,, и в още редица международни медии.

Проверено:

Назалните тампони, стерилизирани с етиленов оксид, не са канцерогенни. Дори и честото тестване не може да повреди здравето и да аргументи рак.

 Публикацията е основана с поддръжката на Европейския съюз. Отговорността за наличието е напълно на

Мина Киркова, Factcheck.bg

Мина Киркова е приключила Класическата гимназия в София и Глазгоуския университет във Англия със компетентност „ Кино и телевизия “. Професионалният ѝ път стартира от телевизия BiTelevision, където работи като интернационален редактор. С публицистика продължава да се занимава на свободна процедура, като битката с подправените вести е една от тематиките, които я вълнува най-вече. През декември 2020 година, в екип с Георги Марчев и Симона Костадинова, работи по следствие за подправените вести за PCR тестванията за определяне на ковид. Разследването печели премия от Хакатон, проведен от АЕЖ – България, на тематика „ Здраве на прицел “.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР