В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал, препратен по компетентност

...
В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал, препратен по компетентност
Коментари Харесай

Казусът със строежа до УНСС стигна до административния съд |

В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал, препратен по подготвеност от ВКП, за сриване и затваряне на част от пътното платно на ул. „ 8-ми декември “ до УНСС в регион " Студентски ".

Преди една година и половина на терена са почнали изкопни работи. В началото на 2021 година изкопът се е срутил и е компрометирал част от пътната и тротоарна настилка.

Извършена е инспекция от РДНСК София и издадена заповед за прекъсване на всички типове строителни и монтажни работи, като се изключи ограниченията за неотложно обезопасяване на градежа.

Преписката в СГП е формирана по сигнал от началника на, с приложения към него до ВАП, препратен в СГП по подготвеност. Приложени са и материали, събрани в хода на предоставената от СРП инспекция, която е прекъсната и изпратена в СГП по подготвеност, както и в допълнение постъпили в СРП материали – сигнал от живущи в региона до СРП във връзка със сриване и затваряне на част от пътното платно.

СГП внесе митинг до Административен съд София – град против позволения за градежи, както и заповеди за допълнение на позволения за градеж, утвърдени от основния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура, с които е позволено изменение в утвърдените капиталови планове за посочени в нея основни отклонения по смисъла на член 154, алинея 2, т. 5 от Закон за устройство на територията.

Оспорените от прокуратурата като оскъдни позволения за градеж в два парцела по проекта на София, м. „ Студентски град “ са издадени при позволени изключително тежки нарушавания на административно-производствените правила, материалния закон, както и заобикаля задачата на закона, довели до тяхната незначителност.

СГП твърди, че не са спазени условията по член 144, алинея 1, алинея 2 и 3 от Закон за устройство на територията за одобрение на капиталовите планове, които са послужили като съображение за издаване на разрешенията за градеж, а по този начин също и че осъществената предварителна оценка за сходство с предвижданията не е изпълнявала член 142, алинея 4, алинея 5 и алинея 6 от Закон за устройство на територията. Липсва и оценката за сходството на част „ Конструктивна “ на капиталовите планове, според условието на член 142, алинея 10 от Закон за устройство на територията.

Твърдение на прокуратурата е още, че разрешенията имат неспособен предмет, защото са издадени за осъществяване на ров и подсилване на ровове, които не съставляват независим градеж.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР