В София за осма поредна година бе открит Немски коледен

...
В София за осма поредна година бе открит Немски коледен
Коментари Харесай

С аромат на греяно вино и канела

В София за осма поредна година бе открит Немски коледен базар

Какво е най-хубавото по това време на годината? Студено е, стъмнява се рано, а празниците още са надалеч. Но магията на Коледа към този момент оживя в коледните базари из цяла Европа. Аромат на греяно вино, канелени сладки, наденички, богата декорация, светлини и доста музика – тези места в действителност ни потапят в една красива приказка.
 Виена се слави като коледната столица на Европа. Виена се слави като коледната столица на Европа.
Коледните базари водят началото си от Виена. Според някои исторически източници още през 1294 година император Албрехт Първи позволява на виенските търговци да провеждат Декемврийски пазар за популацията на града, само че тогава още не е обвързван с коледните празници. Първият документално документиран коледен базар е в немския град Бауцен през 1384 година.

Чак през 16-ти век, още веднъж първо във Виена, базарът стартира да наподобява на това, което си представяме през днешния ден. “Базар на Томас ” (Thomasmarkt) е извършен към Коледа и Нова година. И с изключение на обичайните артикули като текстил и бакалски артикули, той предложил джинджифилови хлебчета и сладкиши, които бързо станали обичани на посетителите. По-късно той към този момент се споделя “Базарът на Бъдни вечер ” (Weihnachtsmarkt), само че самата идея не е се трансформирала – това било непокътнато място единствено за дребни търговци. Още тогава се организира на градските площади и прилежащите на тях пешеходни зони, а на щандовете се предлага храна и най-различни предмети, свързани с коледния дух, дружно с доста празнични песни и танци. Всяка вечер се играели театрални представления, нормално със сюжет от Завета – раждането на Божия наследник.

И до през днешния ден Виена с право се слави като коледната столица на Европа. Тази година там има 20 огромни коледни базара с общо 1000 щанда, без да броим множеството дребни благотворителни базари и празнично украсени будки за греяно вино. Най-известният базар е на площада пред виенското кметство. Главният воин там е голямата коледна елха. Традицията датира от 1959 година като част от самодейността “Коледна елха за всички ” и от този момент всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като снабдители на дървото. Тази година това е 28-метров смърч на 150 години от Каринтия, който за три дни пропътува дистанцията от 337 км, с цел да бъде празнично декориран, а на 17 ноември публично бяха запалени и светлините му. Традиционно коледните дръвчета остават украсени до Богоявление на 6 януари, а базарите са отворени до Коледа. Друго дърво, накичено с червени сърца, пък е обичано място за среща и за фотоси на влюбените. Коледният базар е същинско развлечение и за децата, за които има най-различни развлечения – въртележки, разходка с пони и елени, разнородни игри, коледен експрес, пощенски офис на Дядо Коледа и доста други.

Непосредствено до базара, на повърхност от 3000 кв. м., се намира и сантименталната ледената пързалка – по този начин наречената “Малка ледена фантазия ”. И тя е единствено предвестител на огромната “Ледена фантазия ”, която се открива на 18 януари.
 В София Немският коледен базар за поредна година е в Градската градина до Народния спектакъл В София Немският коледен базар за поредна година е в Градската градина до Народния спектакъл
Макар и да не се приближава до мащаба на виенските базари, подобен има и в София за осма поредна година. Немският коледен базар, който се намира Градската градина до Народния спектакъл “Иван Вазов ” бе открит в края на ноември. Той обичайно се радва на огромен интерес и постоянно е мъчно да си намерите място. Освен греяно вино, вурстчета, гофрети и доста играчки, на тазгодишното издание се оферират и ръчно направени сувенири и картички, средствата от които отиват за щедрост.

Празничен дух пред базиликата „ Свети Стефан “ в Будапеща

Празничният дух свети пред най-величествената базилика “Свети Стефан ” в Будапеща по време коледния базар, който доста ранглисти дефинират като най-хубавия в Европа. В унгарската столица по традиция се издига голямо коледно дърво, заобиколено с ледена пързалка за дребни и огромни. Атракция за посетителите е и огромно светлинно 3D шоу на фасадата на “Свети Стефан ”. Освен това през целия декември има десетки безвъзмездни културни събития – балетни спектакли, музика и песни.

 Будапеща Всяка година хиляди хора се тълпят пред повече от 100 дървени сергии, цялостни с ръчно направени занаятчийски произведения, маджарски сладкиши и питиета. Специално място на унгарските базари заема коледният сладкиш-фунийка, който е обичаен за страната.

През последните години в Будапеща имаше много засилени ограничения за сигурност на коледния базар. Тогава танкове и тежковъоръжени бойци охраняваха посетителите против възможни терористични офанзиви.

Решението предизвика спорни реакции. Някои от жителите на града останаха ужасени от строгите ограничения, а други се забавляваха като се снимат с бойните машини.

Опашка за двуметров немски щолен в Дрезден

Германия е фамозна със своите цветни и обилни празнични базари. На тях ще опознаете обичаите и традициите в изпълнена с въодушевление историческа среда. Берлин, Кьолн, Дрезден, Хамбург, Мюнхен, Нюрнберг и Щутгарт се славят и с едни от най-впечатлителните коледни базари в целия свят.

 22-kare-3-germaniq Във всеки един от тези градове посетителите могат опитат обичайната храна и питиета като топъл шоколад и греяно вино, и да се наслаждят на прелестните украси, музика и празнично въодушевление. Но всеки един от тях си има своя специфичност и жанр. Нюрнберг е прочут със своята Christkind – момиче определено от особено жури, с цел да показва града по време на коледните празненства. Дрезден е мястото от където произлиза един от най-старите коледни пазари и се слави със своя щолен – апетитен кекс със ситно нарязани захаросани плодове, затрупан с пудра захар.

Тази година още в първия ден хиляди хора се подредиха на дълги опашки, с цел да опитат от особено приготвения двуметров обичаен саксонски кейк, а парите от продажбите отиват напълно за щедрост.

В Мюнхен има няколко по-малки пазари, които могат да се посетят, да вземем за пример Kripperlmarkt, прочут с макета си на Рождеството Христово или Tollwood Market, който предлага богата музикална и артистична стратегия.

Вековни обичаи в Стара Прага

Чешката столица сигурно е една от най-подходящите дестинации за тези, които желаят да се потопят в коледния дух. B Прага празничните бaзapи oтвapят вpaти oт 2 дeкeмвpи и не престават дo 6 янyapи. Haй-гoлeмият ce нaмиpa нa пaвиpaния плoщaд в цeнтъpa нa Cтapия гpaд, зaoбикoлeн oт бapoкoви cгpaди. Там голямо дърво огрява дървените къщички, които ще ви потопят във вековните обичаи, непокътнати и до през днешния ден.

 прага В тях се продават cyвeниpи oт чeшки кpиcтaл, играчки с дърворезба, покривки с ръчна дантела, както и медени сладки с джинджифил, парещ пунш и други локални специалитети. Под звуците на прелестна музика, може да опитате и богатото многообразие от чешката бира, една от най-хубавите в света.

Подобно на някои от базарите във Виена, и тук има ъгъл с животни, които са особена атракция измежду най-малките гости. Децата могат да се полюбуват на мини зоопарк с разнообразни животинки.

За празничната атмосфера способстват улични музиканти и десетки хорове, които показват богата музикална стратегия. Точно преди Коледа продавачите на риба носят шарани в бурета, които по традиция множеството фамилии подготвят пържен на Бъдни вечер, дружно с картофена салата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР