В София взимат с 1000 лева повече от работещите в

...
В София взимат с 1000 лева повече от работещите в
Коментари Харесай

Заплатите във Варна падат, в София се вдигат

В София взимат с 1000 лв. повече от работещите в Пловдив

Заплатите у нас потеглиха надолу, откакто коледните бонуси и тринадесетата заплата в някои браншове подвигнаха възнагражденията у нас в края на предходната година. За първите три месеца на тази година обаче статистиката регистрира спад на междинните хонорари в редица градове.

Така в области като Враца и Варна, където средната заплата надхвърляше 1820 лв. в края на предходната година, в края на март 2023 година към този момент е към 1700 лв..

Най-голямо понижение в междинните хонорари е регистрирано точно във Враца, където средната заплата за първите три месеца на тази година е 1650 лв. при 1822 лв. през предходната, или понижение с над 170 лв.. Във Варна заплатите също са паднали, като междинната към този момент е 1703 лв., при 1747 лв. в края на предходната година.

В София, където средната заплата остава недостижимо висока по отношение на тези в останалите области, тя към този момент е 2603 лв. и е с 1000 лв. по-висока от тази в Пловдив, отчита НСИ, предава .



За тримесечие средната заплата в столицата се е повишила с 32 лв. и надвишава съществено междинната за страната, която пораства с едвам 3 лв. - на 1882 лв., при 1879 лв. в края на 2022 година

Намалението на заплатите в някои градове трансформира и класацията по хонорари на областите в страната. Така след София се подрежда София област със средна заплата от 1737 лв., следвана от Стара Загора – 1762 лв.. В топ 5 попадат още Варна, Враца и Пловдив. В идващите градове средната заплата вече пада от 1520 лв. в Русе и 1517 лв. в Габрово до 1424 лв. в Перник.

Въпреки че няма област, в която средната заплата да е под 1200 лв., най-малко пари на месец взимат работещите във Видин, сочат най-новите данни на НСИ. Там средната заплата е едвам 1238 лв. и даже понижава по отношение на края на предходната година с 18 лв.. На дъното по хонорари са още областите Благоевград – с 1239 лв., Хасково – 1244 лв., Силистра – 1256 лв. и Кюстендил – 1263 лв.. Във всички тях без Благоевград възнагражденията са намалели за последното тримесечие, демонстрират данните на НСИ. Така хората в тези области живеят на месец с приход на половина на този, с който разполагат работещите в столицата.

Лоша вест за работещите на минимална заплата

Намалението на средната заплата за страната значи и по-малко нарастване на минималната заплата от 1 януари 2024 година. След признатите промени в Кодекса на труда, беше написано, че минималната работна заплата (МРЗ) за страната ще бъде в размер на 50% от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Точният размер на МРЗ ще се дефинира до 1 септември на настоящата година. Досега изчисленията на синдикати сочеха, че тя би трябвало да стане близо 950 лв. или много над настоящето равнище от 780 лв., което е в действие от началото на тази година.

Все отново положителната вест е, че даже средната заплата да падне, то в Кодекса на труда е записано, че минималната не може да понижава, т.е. тя няма по какъв начин да бъде по-ниска от избраната за миналата година.

4600 лв. взимат приблизително в ИТ бранша

Ръстът на заплатите въпреки всичко се дължи както на частния, по този начин и на държавния бранш. В частните компании нарастването на възнагражденията е със 17,5% за година, а в публичния - с 16,5%. Най-голямо е нарастването в икономическите действия „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - с 26,9%, „ Транспорт, депозиране и пощи “ - с 25,2%, и „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 24,2%.

Най-високи остават възнагражденията в ИТ бранша, където средната заплата е 4578 лева, като по отношение на края на предходната година заплатите там се покачват приблизително със 160 лв.. Така работещите в Създаване и разпространяване на информация и креативен артикули и далекосъобщения взимат четири пъти по-високи хонорари от тези в хотелиерството и ресторантьорството, където получават по 1098 лв. или с едвам 10 лв. повече за тримесечие. В бранш Финансови и застрахователни действия средната заплата вече гони 3000 лв., а в енергетиката е 2847 лева На опашката пък с изключение на хотелиерството по заплати се подрежда селското стопанство с 1365 лева средна заплата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР