В София все още не са събрани всички клони и

...
В София все още не са събрани всички клони и
Коментари Харесай

40 дни след бурята: Все още не са разчистени падналите дървета и клони в София

В София към момента не са събрани всички клони и дървета от снежната стихия на 25-ти ноември. Рязането, събирането и извозването на тоновете паднала растителност се оказа муден и комплициран развой, предава Българска национална телевизия.

Една от аргументите е разпокъсаната отговорност сред дирекции, районни администрации и частни компании. Друга - дефицитът на средства за качествената поддръжка на близо 6-те милиона дървета в столицата.

Бурята в края на ноември беше рискова. В столицата съвсем не остана незасегнато от изобилния сняг дърво. За три дни се получиха близо пет пъти повече сигнали за паднали клони и дървета, в сравнение с за цяла година.

Извозени бяха над 750 тона растителност. 40 дни след бурята в някои региони към момента не е почистено.

В междублоковите пространства и тревните площи на Младост 3 е цялостно с паднали клони, срещат се и цели паднали дървета.

" Една част бяха почиствани, по-едри имаше и в този момент тези са събрани по този начин и не са минавали. От огромния, от мокрия сняг, който ги счупи и от този момент седят! Без коментар, от този момент седят и няма кой да ги вземе ", споделя гражданин на квартала.

Българска национална телевизия попита Столичната община, за какво повече от месец след снега, по кварталите към момента има купчини с клони.

Подаден е и сигнал за междублоково пространство в Младост. Отговорът - работата е трудоемка, а екипите не доближават. Въпреки това още на идващия ден заработиха по сигнала и в Младост имаше с една купчина по-малко клони.

" Получили сме сигнали, що се касае за две години. Затруднението с клоните идва от това, че активността се концентрира да обезопасим всичко, което е причина за настъпване на произшествия. Следващата стъпка ни е след привършване на обработката на рисковата растителност с вишка, да влезем в междублоковите пространства и да стартираме да изнасяме растителния боклук ", съобщи ландшафтен проектант Десислава Райкова, шеф отдел екология на регион Младост.

Работата с вишката ще завърши на 15-ти януари. На места са сложени и специфични контейнери за клони. Те обаче не могат да влязат в междублоковите пространства и по тази причина работата върви по-бавно.

В Мусагеница, Изгрев и Изток към момента има неизовени клони. Кметът на Изгрев Делян Георгиев изясни за Българска национална телевизия, че регионът е един от най-зелените, с най-вече дървета, а парите за поддръжка на зелената система не са задоволителни. Надява се до края на месеца и там да съумеят да отстранен всички останки от бурята.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР